İznikli girişimci Türkan Olgun, kurduğu halı tezgahı ile kendi bütçesine katkı sağlama düşüncesi ile çıktığı yolda tüm İznikli hanımlara da katkı sağlamayı hedefliyor. Halı, insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkan ve ev dekorasyonunda önemli yer tutan bir malzeme. Fabrikada üretilen halılar yanı sıra Hereke Halısı olarak tanınan el dokuması ipek halı çeşidi, taşıdığı özellikler dolayısı ile dikkat çekiyor.
İznikli iki çocuk annesi bayan girişimci Türkan Olgun (45), 5 yıl önce kurduğu iş yerinde boş zamanlarını değerlendirmek üzere bir arkadaşı sayesinde temin ettiği halı tezgahı ile tarihi Hereke Halısını İznik’te dokumaya başladı.
İZNİKLİ HANIMLARA GELİR KAYNAĞI OLACAK
Ev ekonomisine katkı sağlamak düşüncesi ile girdiği iş hayatına 1 ay önce de halı dokumayı da ekleyerek iş hayatına devam eden Türkan Olgun, ilk kez halı dokumaya 6/7 yaşlarında halasının kucağında başladığını belirterek, “ 17 yaşıma kadar halı dokudum daha sonraları bırakmak zorunda kaldım. Ama o zamandan beri içinde bir tutku vardı. Evlendikten sonra bir ara evde dokumaya başladım, ama çocuklar olunca devam edemedim. 5 yıl önce bu iş yerimi açtım halende bu iş yerimde faaliyet gösteriyorum. Burada da epey boş zaman oluyor. Uzun süredir hayal ettiğim halı dokuma işine de 1 ay önce girdim. Normal bir halı dokusanız pazar sorunu yaşayabilirsiniz. Ben İznik’te ilk kez Hereke Halısını dokuyorum. Bu halının pazar sorunu yok. Müşterisi yurt dışında hazır durumda. Bu halı yaklaşık 60cm. boyunda olacak. Hereke Halısı’nı diğer halılardan ayıran ve özel kılan pek çok özellik var. Bu özellikleri ise, çift düğüm tekniği kullanılması, biri ince biri kalın çift atkı tekniği ile örülüyor olması ve kesiminin el makası ile yapılıyor olması şeklinde sıralayabiliriz. Ama en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olmasıdır. Bu halının tamamlanması günde ayıracağınız zamana göre yaklaşık 5-6 ay sürecek. Ben bu halı işine hem boş zamanımı geçirmek hem de ekonomik olarak gelir elde etmek düşüncesi ile çıkmıştım. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım dükkanımda halı dokuduğumu gördüğünde “Neden bunları İznikli bayanlar ile paylaşmıyorsun? “ diye ikazda bulundu. Ardından Halk Eğitim Merkezinde giderek müdür beyle bu konuyu görüştük. Kendisi de uygun gördü. Sanıyorum çok kısa sürede Halk Eğitim Merkezinde İznikli bayanlara yönelik halı dokuma kursu verilecek. Bu kurs sayesinde pek çok bayan hem bu işi öğrenecek hemde ekonomik olarak gelir sağlayabilecek.” Diye konuştu.