Bursa ili İznik ilçesinde Çandarlıoğlu camiinde müezzin olarak görev yapan Recep Çiloğlu, çok yönlü kişiliği ile ilçede dikkat çekiyor. Diyanet personeli olarak yaptığı görevi bir yana Filografi sanatı ile yarattığı eserler, ilçe dışında da göz dolduruyor.
İznik’e tayin olması ardından 6 yıl boyunca görev yaptığı Kutluca köyünde bir yandan imamlık görevi yaparken, 2014 yılında bir akrabasından görüp etkilendiği Filografi sanatında gönül verdi. Kutluca köyündeki İmamlık görevi dolayısı ile bir kurs alma imkânı olmadığı için internet üzerinden edindiği bilgiler ile ilk Filografi eserini inşaat çivileri ve iple gerçekleştirdi. İlk eserin ortaya çıkması ile bu mesleğe daha fazla ilgi gösteren 51 yaşındaki Recep Çiloğlu, internet üzerinde tanıştığı, destek aldığı kişiler ile irtibata geçip orjinal Filografi çivi ve makaralarını temin ederek kendisini geliştirdi.
Bu Sanat bana Tefekkür etmeyi ve sabrı öğretti diye konuşan Recep Çiloğlu;
“1973 Ordu Ünye doğumluyum evliyim 4 evladım var. Babamın inşaat ustası olması nedeniyle 2 yaşında iken Bursa Orhangazi’ye taşındık ilkokul, ortaokul ve liseyi Orhangazi’de okudum. Okuldan mezun olduktan sonra baba mesleği inşaat ve mermer atölyesinde çalıştım. 10 yıla yakın Orhangazi de döküm fabrikasında çalıştım. Üçlü vardiyalı bir sistem olduğu için hafızlığın muhafazası zor oluyordu. Hafızlık hocamın, “Hafızın yeri Mihrap’dır” sözü vesileyle bir yandan imamlık için hazırlık yaparken diğer yandan İlahiyat ön lisans okuyordum. 2010 yılında sözleşmeli olarak Karabük Yenice ilçe Ömer Başoğlu köyüne tayin oldum. 9 ay sonra açıktan atama ile Kastamonu Ahatlar eseli mahallesi camiine atandım. 2012 yılında da Bursa İznik Kutluca köyüne tayin oldum. 6 yıl orada görev yaptım. 2018 yılında İznik Karatekin mahallesi camiine atanarak 4.5 yıl da orada görev yaptım. Şu an İznik Çandarlıoğlu camiinde müezzin olarak görev yapmaktayım.
İlk sergimi din görevlileri haftası nedeniyle yaptım. İznik İlçe jandarma komutanlığı vasıtası ile Şehitler Anıtı yapımında 60 cm boyutundaki bir ahşabı çapraz şekilde kesip içini oyup Filografi sanatı ile Ay yıldız bayrağımızı hediye ettik. 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma programında İznikli olup şehit olan askerlerin anısına şehit ailelerine bayrak çalışmamızı yaparak şehitlerimizin isimlerini yazarak hediye ettik. Karatekin mahallesinde görev yaparken il müftülüğümüzün “Sensiz olmaz kardeşim” projesi kapsamında genç kardeşlerimize akşamları Filografi sanatını öğreterek Kurban Bayramı arifesinde İznik demokrasi meydanında sergimiz oldu. Sonraki yaz kurslarında ortaokul öğrencilerine aynı şekilde Filografi çalışması yaptık. Şu an 1.5 yıldır İznik merkezde bulunan Davudi Kayseri yatılı hafızlık Kur’an kursunda gönüllü olarak sosyal etkinlikler kapsamında Filografi öğretiyorum. 2017 yılından bu yana yapmış olduğum çalışmalarımız İznik ilçe kaymakamlığına ait sergi salonunda teşhir edilmektedir.” diye konuştu.
Filografi sanatı ile yaptığı eserleri ilçede olduğu kadar ilçe dışında da dikkat çeken Recep Çiloğlu, sektördeki çevresinin yönlendirmesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” olarak başvurusunu yapmış olarak önümüzdeki günlerde “Geleneksel El Sanatları Sanatçısı” olmaya gün sayıyor.