Değerli İznikliler, Muhtarlar Derneği olarak, üyelerimizden Selçuk Mahallesi Muhtarı Selim Sarıkaya'nın, sosyal medyada yapmış olduğu paylaşım ve mesnetsiz iddialara istinaden, kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.
Sarıkaya'nın iddialarının aksine, benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifimizin yeni yatırım projeleri olan ve İznik'te yapılması planlanan sebze-meyve soğuk hava deposu ile sebze-meyve paketleme tesisi yatırımları ile ilgili karar, 4572 sayılı Kanunun geçici 5. maddesine dayanılarak, Marmarabirlik'in 20 Nisan tarihli Genel Kurul kararı doğrultusunda alınmıştır.
Üstelik de bu karar alınmadan önce, 22 Ocak2016 tarihinde Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve İznik Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafındanbilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiş olup, bu toplantıda 60 Birlik temsilcisi, 46 mahalle muhtarı ve 46 ziraat odası temsilcisi olmak üzere, toplam 152 kişi ile söz konusu yatırım projesi masaya yatırılmıştır. Toplantıda farklı fikirler sunulmuş olmasına rağmen, katılanların tamamının onayıyla sebze-meyve soğuk hava deposu ve paketleme tesisi yapılması konusunda hemfikir olunmuştur.
Bunun yanı sıra İlçe Kaymakamımız Sayın Ali Hamza Pehlivan ve İlçe Belediye Başkanımız Sayın Osman Sargın ile AK Parti, CHP ve MHP ilçe teşkilatları sırasıyla konu hakkında bilgilendirilmiştir. Yapılan bütün bu görüşmeler neticesinde, yeni yatırım konusunda tam bir görüş birliğine varılmış olup, söz konusu tesislerin, İznik bölgesi için gerekliliği, resmi kurumlar tarafından rakamlarla ortaya konmuştur. Ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantısı ve resmi kurum ziyaretlerine ilişkin fotoğraflar, düzenli olarak sosyal medyada paylaşılmıştır.Sarıkaya'nın davet edilmesine rağmen toplantıya katılmadan yatırımlarla ilgili yaptığı eleştiriler, farklı amaçlar taşıdığını göstermektedir.
Aynı zamanda İznik Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi olmam sebebiyle konuyu yakından bildiğim halde kamuoyuna net bilgiler verebilmek adına Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hidamet Asa ve Genel Müdürlük makamından aldığımız detaylı bilgileri sizlerle paylaşmak isteriz. Yukarıda da bahsettiğim gibi, söz konusu yatırım kararı, ilgili kanun çerçevesinde ve Genel Kurul kararına istinaden alınmıştır ve bu çerçevede yapılacak yeni yatırım, sadece İznik Kooperatifi'nin ana iştigal konusu dışında olma şartı taşımaktadır.
Sarıkaya için bir kez daha açıklayacak olursak, 4572 sayılı kanunun geçici 5. maddesine dayanarak ve 20 Nisan'da yapılan Marmarabirlik Genel Kurul kararına istinaden İznik Kooperatifimiz, zeytin ve türevleri dışında olan, başka bir deyişle kendi ana faaliyet konusu dışındaki bir alanda yatırım yapmak zorundadır.
Aldığımız bilgilere göre, bu tesis İznik Kooperatifi'ne yapılmayacak olsaydı, İznik Kooperatifi zarar etmediğinden dolayı fondaki para da kullanılamayacağından, diğer kooperatiflere sağlanan imkânlardan da faydalanamayacaktı. Söz konusu yatırım İznik Kooperatifi'ne hakkaniyet esasları çerçevesinde yapılmaktadır. Bu uygulamanın İznik Kooperatifi’ne zararı yoktur, karı vardır, karı olan bu yatırım yapılmamalı mıydı? Bu konuda Birlik Yönetim Kurulu Başkanımız Hidamet Asa'nın çabalarını takdir etmek gerekirken, yapılacak yatırımın çirkin bir üslupla sorgulanmasına anlam veremedik.
Aynı zamanda yapılacak tesisin faaliyet alanı açısından bakıldığında ise sebze-meyve depolama ve paketleme işi yapılacak olup, bu tesislerde mal alım-satımı yapılmayacaktır. Sarıkaya, temelsiz ve çirkin eleştirileri ile bölgede bu tesislere ihtiyaç duyulduğunu belirten kamu kurumlarını da karşısına almaktadır. İznik Kooperatifi Yönetim Kurulu'nun çarşamba günü gazetelerde yayınlanan konuya ilişkin açıklamalarında, yeni yatırımlarımız oldukça detaylı bir şekilde açıklanmış olmasına rağmen, Sarıkaya'nın yorumlarından haberi okumadan eleştirdiği anlaşılmaktadır. Yaptığı açıklamalarda yatırım için ortaklardan para talep edilecekmiş gibi iddialarda bulunan Sarıkaya'nın bu ifadelerini de oldukça yersiz ve kamuoyunu yanıltmak amaçlı olduğu aşikârdır.
Basın açıklamasında net bir şekilde belirtildiği gibi, arsası satın alınarak tapu devri yapılan söz konusu yatırım alanına bu işletmeleri kazandırabilmek için, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) başvurularak, hibe kredi imkânlarından faydalanılması planlanmaktadır. Söz konusu hibe kredi alınırsa, bu geri ödemesiz hibe ile ortaklarımız için önemli bir kazanım daha elde edilmiş olacaktır. Tesisin kurulmasıyla birlikte ortaklarımız ve kooperatifimizin kazancı artacak, bölgemizin de önemli bir ihtiyacı giderilmiş olacak ve kazanan İznik halkı olacaktır.
Yeni tesislerimizin şimdiden tüm ortaklarımıza ve İznik ilçemize hayırlı uğurlu olmasını ve bol kazançlar getirmesini dilerim.
Muhtarlar Derneği Adına
Dernek Başkanı Yakup SEVİNÇ