İznik Marmarabirlik Kooperatif Başkanı Ergün Sürücü son günlerde gündeme taşınan Kooperatifin zeytin kara suyunu İznik Gölü’ne saldığı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. İznik Zeytin Kooperatifinin günah keçisi ilan edilmeye çalışıldığını ifade eden Sürücü, " Buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi
Marmarabirlik bünyesinde oluşturulan Marzey Denetim ve Danışmanlık şirketi müdürü Mehmet Şen ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısında konuşan Başkan Sürücü," Dört kooperatif merkezi ile İznik'te kurulan arıtma tesisinin ileri bir teknoloji kullanılması dolayısı ile her türlü denetimden rahatlıkla geçtiğini ifade etti.
İznik Zeytin Kooperatifi ile ilgili olarak son günlerde sistemli bir şekilde karalama kampanyası başlatıldığını ileri süren Başkan Sürücü konuşmasında;
" İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre İznik'te yıllık zeytin rekoltesi 35 bin tondur. 10 bin tonunu kooperatifimiz tarafından değerlendirilmekte, kalan 25 bin ton ise kooperatif dışında tüccar ve müstahsiller vasıtası ile değerlendirilmektedir. Kooperatifimiz kendi üretimiyle ilgili atıkların arıtılması konusunda üzerine düşen görevi büyük bir titizlikle yerine getirmektedir. Binlerce zeytin üreticisi ortağımızın sahibi olduğu ilçemizin en büyük çiftçi kuruluşu kooperatifimizi yıpratmaya amacı ne olursa olsun kimsenin hakkı yoktur, kooperatifimizin de günah keçisi ilan edilmesine de asla müsaade etmeyeceğiz. Bizim atık suyumuzu verdiğimiz kanala Lefke Kapıdan gelen tüm atık sular birleşerek gidiyor. Dolayısıyla kanalın çıkışında herhangi bir atık çorak su görülse herkes Marmarabirliğe mal ediyor. Bu yanlıştır. Biz bu sıkıntıdan kurtulmak için belediye'ye baş vurarak bizim atık suyumuz için yeni bir kanal yapılması için resmi olarak başvuruda bulunduk." diye konuştu.
Marzey Denetim ve Danışmanlık şirketi müdürü Mehmet Şen ise sinevizyon desteği ile yaptığı konuşmada;
"Arıtma sistemimiz 2012 yılında revize edildikten sonra 50 metreküp/gün kapasiteye çıkardık. Kampanya döneminde bu rakamı 150 metreküp/gün'e çıkarabiliyoruz. Fiziksel, kimyasal, İleri Mebran teknolojisi ve çamur bertaraf olmak üzere 4 aşamalı bir arıtma sistemimiz mevcut. Bu dört aşamayı kullanan ülkede çok nadir firma mevcut. Arıtma sitemlerinde bu dört aşamalı sistem normal olarak kullanılmaz, fakat bizler salamura arıtıyoruz. Salamura suyunu bu 4 aşamadan geçirmeden arıtamazsınız. Buradan arıttığımız suyu tarımsal sulamada dahi kullanabilirsiniz. İddia edildiği gibi Marmarabirlik olarak zeytin atık sularını göle saldığımız ve çevreyi kirlettiğimiz ile ilgili çeşitli söylentiler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. " diye konuştu.
Toplantı sonrası Kooperatif Başkanı Ergün Sürücü ve yönetim kurulu ile birlikte arıtma sistemi aşama aşama ayrıntıları ile gösterildi.