İznik'e gelecek olan doğalgaz boru hattı, yaşları 40-50 arasındaki binin üzerinde zeytin ağacının yok olmasına neden olacağı beklentisi güzergahtaki çiftçileri harekete geçirdi. "Onlar benim çocuklarım kestirmem" diyen 65 yaşındaki Sevim Alptekin kamuoyunun vicdanına sesleniyor.
İznik'te doğalgaz kullanımı için Orhangazi-İznik arasındaki toplam 34km.'lik doğalgaz boru hattı projesi geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandı. KARARDA: "16/3/2015 Tarihli ve 2015/7427 Sayılı Kararnamede Bursagaz, İznik Şehir RMA Doğalgaz bağlantı hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Yalova, ve Bursa illeri içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergaha isabet edilen taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır" denildi.
DOĞALGAZMI? ZEYTİNLİKLERMİ?
Zeytin tarlasından geçirilecek olan boru hattı nedeniyle kendi arazisinde yaşları 40 ila 50 arasında 70'e yakın zeytin ağacının kesileceğini duyan Sevim Alptekin (65), "Göz nurum, çocuklarım" dediği ağaçların kesilmemesi için mücadeleye hazırlanıyor. Kendilerine herhangi bir resmi kurumdan tebliğ yapılmadığını söyleyen Sevim Alptekin, Bakanlar Kurulu'nun "Acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır" kararnamesi ile şaşkına döndüklerini söyledi. Doğalgaz hattının zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek başka bir hat üzerinden geçirilmesini isteyen Alptekin, "Doğalgaza karşı değilim olması gerekir ancak, 50 yıllık zeytin ağaçlarını keserek değil" dedi.
BİN'İN ÜZERİNDE ZEYTİN AĞACI KESİLMESİ BEKLENİYOR
Sevim Alptekin'in eşi Ali Alptekin (70), "Orhangazi üzerinden gelecek olan hattın Osmanlı döneminde baharat ticaretinin yapıldığı tarihi Bağdat Köprüsünü de yok edeceğini belirtti. Anıtlar Yüksek Kurulu'nun buraya neden müdahale etmediği ise çok garip" dedi. Oysa hattın yine kervanların rahat çıkabilmesi için inşa edilen "Kırk Merdiven" denilen tarihi yol, anıtların engeline takıldığını öğrendik diyen Ali Alptekin, bu kez hattı kaydırarak, bu son halini aldırdılar. Bursagaz'ın mühendislerine bu hattın zarar vermeyecek şekilde geçirilmesini istiyoruz dediğimiz de bize, "Bu çelik borular kıvrılmıyor" yanıtını aldık. Ancak, daha yukarılara çıktığımızda kıvrılmaz denilen boruların (S) biçiminde geçtiğini gördük. Kestirme anlayışla onlarca yıllık zeytin ağaçlarımız yok olacak" dedi.
BAŞKAN SARGIN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM
Boru hattındaki yaşanan sıkıntılar konusunda Belediye Başkanı Osman Sargın, "Şu an için bize gelen resmi bir şikayet kaydı mevcut değil. Doğalgaz ana hattının ihalesi yapılan 34 kilometrelik projenin 17 kilometrelik kısmı bitirildi. Hattın kalan kısmının çalışmalarına Boyalıca sırtlarında devam ediyor. Boyalıca'lı zeytin üreticisinin arazisinden 7 kilometrelik bir hat geçecek. Vatandaşlarımızın zararını minimum seviyeye indirmek düşüncesindeyiz. Önümüzdeki hafta Bursagaz'ın genel müdürü İznik'e gelecek, birlikte üreticiler ile başbaşa görüşeceğiz. Amacımız kamu yararı gözeterek Doğalgaz'ı en hızlı şekilde İznik'e kazandırmak. Vatandaşlarımız bu kış doğalgaz ile ısınsın istiyoruz. Her kesimden bu konuda destek bekliyoruz. Fakat şunun da altını çizelim, onaylanan proje üzerinde çok fazla değişiklik yapmak mümkün görünmüyor" dedi.
Konu ile ilgili olarak Bursagaz'da yapılan basın açıklamasında: "Bursagaz olarak Doğalgaz Dağıtım Lisans sınırlarımıza dâhil edilen İznik’e gaz arzını sağlama, temiz enerji kaynağı olan doğalgazın ilçe haklı tarafından biran önce kullanılabilmesi için çalışmaktayız. Şirket olarak 2014 yılı Ağustos ayında temelini attığımız projenin ilk aşaması olan şehir içi alt yapı çalışmalarını hızla tamamlayarak ikinci aşamaya geçmiş bulunmaktayız.
Bu kapsamda Botaş Boru Hatları ve Petrol Taşıma A.Ş ile 11 Kasım 2014 tarihinde yapılan bağlantı anlaşmasına istinaden İznik-Orhangazi/Üreğil mevkiindeki Botaş boru hattından, branşman alınmak suretiyle, İznik ilçesi Çakırca mevkiindeki yüksek basınç şehir besleme istasyonuna kadar olan kısımda, yaklaşık 34 km yüksek basınç doğalgaz boru hattı inşaatı proje çalışmaları başlamıştır.
Söz konusu inşaat ile ilgili olarak 24 Nisan 2015 tarihli 29336 sayılı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu imzasıyla BOTAŞ adına/yararına alınan kamulaştırma kararıyla, ilgili güzergâh tespiti ve kamulaştırma detayları BOTAŞ tarafından yapılmaktadır. Söz konusu boru hattı güzergâhının yaklaşık 21 km’si Orman ve Su işleri Bakanlığı sınırlarında kalırken geri kalan 13 kilometrelik kısım ise şahıs mülkiyetlerini kapsamaktadır. Bu güzergâhtaki mülkiyet tespit ve kamulaştırma çalışmaları BOTAŞ tarafından yürütülürken, şirketimiz kendi görev alanına giren uygulamaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir." denildi.