• Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
İznik Defteri
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
İznik Defteri
Sonuç yok
Tüm sonuçlar

İznik Aşure&#39ye Doydu

Yazar : HAYRİ ŞEN
15 Şubat 2017
Kategori Manşet
0
İznik Aşure&#39ye Doydu
0
0
Görüntülenme
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

 

İçinde yaşadığımız muharrem ayı, hicri senenin ilk ayı olmaya layık görülen mübarek bir aydır. Ayrıca tarih boyunca peygamberlerle ilgili birçok kurtuluş mucizelerinin yaşanmasına da sebep oluşundan dolayı muharrem ayı, tüm dinlerde de kutsal ay olarak kabul edilmiştir.

Nitekim Hz. Adem'in tövbesinin kabulü, Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden kurtulması, Hz. Yakub'un gözleri açılıp oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalığından şifa bulması, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek Firavun'un zulmünden kurtulması.. gibi nice kurtuluş mucizeleri bu ayda ve aşure gününde cereyan etmiştir.
Nitekim Hz. Nuh'un gemisi de yine bu ayda tufan sularından kurtularak Cudi Dağı'nda karaya oturmuştur. Bu kurtuluşun şükrü olması için geminin ambarında kalan tahılları karaya çıkarıp özel bir tatlı yapan gemi sakinleri, böylece günümüze kadar gelen aşure tatlısını da başlatmış sayılmışlardır.

Bu tarihî olayı her yıl muharremde bir daha hatırlamak niyetiyle benzeri tatlılar yapanlar, eş dost, konu komşu ile paylaşarak yeniden bir kaynaşma ve hediyeleşme vesilesi meydana getirmekteler.

Böylece tarihte yaşanmış tufan hadisesi ve karaya çıkarak kurtuluş nimetinin şükrü, bir daha zihinlerde canlandırılarak şükretme mesajı da verilmektedir. Dinî bir mecburiyeti olmadığı halde aşure tatlısı bu özelliğinden dolayı asırlar boyu devam edip gelmektedir.

Bu vesile ile Cuma namazı ertesinde İznik'in pek çok noktasında hayırseverler tarafından kurulan kazanlarca aşure dağıtıldı.

Dernek tarafından organize edilen Ş.Sedat Pelit Lisesi bahçesinde, Çarşı esnafının bir araya gelerek 1.Murat hamamında ve sanayi esnafının katkıları ile Çınarlı cami bahçesinde dağıtılan aşureler büyük rağbet gördü. 

Önceki Yazı

İznik, Kurtuluşunun 92.Yılında

Sonraki Yazı

“Bir babanın oğluna tavsiyesi”

Sonraki Yazı

"Bir babanın oğluna tavsiyesi"

Please login to join discussion

Son Eklenen Haberler

İyi Parti

İYİ Parti İlçe Başkanlığından İznik Belediyesine Bağış Kampanyası

1 Şubat 2023
İznik Belediyesi

“Satmayacağız, Sattırmayacağız” Demişti

31 Ocak 2023
Pegasus Havayolları

Pegasus Havayollarında 25 Gündür Kayıp Çantasını Arıyor

30 Ocak 2023
Orhangazi Özel Harekat

Ailesinden 4 Kişiyi Katletti

27 Ocak 2023
Gübre İçinde Ceset

Kan Donduran Olay, Gübre İçinde Ceset Bulundu

25 Ocak 2023
Kayıp Şahıs

Göldeki 2 Kayıp Şahıs, 3 Saat Sonra Bulundu

20 Ocak 2023
İznik Kredi Kooperatifi

Recep Uslu 4.Kez Başkan Seçildi

19 Ocak 2023
Gemlik Dolandırıcılık

1 Dolandırıcılık Dosyası, 110 Vakayı Çözdü

18 Ocak 2023
İznik defteri-logo

Sitede yer alan yazı ve resimler telif yasaları ile korunmaktadır. Tüm hakları İZNİK DEFTERİ.COM sitesine aittir.

Kategoriler

  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazıları
  • Kültür Sanat
  • Manşet
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
  • Ülke ve Dünya Gündemi

 

www.İznikdefteri.com
1991 yılında kurulmuş olup,
Bir İznik Dizayn iştirakidir

  • KÜNYE
  • Biz Kimiz
  • GİZLİLİK POLİTİKASI

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.

Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.