Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından AFAD’ın koordinasyonu ile hemen harekete geçen Bursa, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleriyle bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük bir mücadele sergiliyor.
Büyükşehir, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve gönüllülerle birlikte toplam 2177 personel, 311 araç, 212 iş makinesi, 7 arama kurtarma köpeği ve Bursa’dan giden 350 ayni yardım tırı ile depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda belirlenen yardım toplama merkezleri, depremin yaşandığı ilk günden itibaren adeta bir fabrika gibi çalışıyor. Yardım fabrikasının gönüllü işçileri, yine gönüllüler tarafından getirilen tüm yardım malzemelerini tek tek sınıflandırıyor, koliliyor ve tırlara yükleyip afet bölgesine gönderiyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkımlara yol açan depremlerin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, AFAD koordinasyonunda Bursa’dan başlatılan yardım seferberliği de çığ gibi büyüdü. Depremin hemen ardından ilk gün 5 araçla yola çıkan 22 itfaiye personelinin ardından, bölgeye sık sık yapılan takviyelerle Bursa’nın hizmet neferleri tüm deprem bölgesine yayılmış oldu.
Kahramanmaraş’ta 74 itfaiye personeli, 32 kişilik DASKUT ekibi, 6 kişilik BUSKİ arama kurtarma ekibi, 67 kişilik Burulaş arama kurtarma ekibi, 12 kişilik Milli Eğitim arama kurtarma ekibi ve 1 itfaiye gönüllü grubu ile enkaz yığınları arasında büyük kurtarma mücadelesi veriliyor. Yine BUSKİ, 2 su tankeri, 2 vidanjör, 7 araç ve 27 personelle Kahramanmaraş’ta hizmet verirken, Büyükşehir’in bölgedeki hizmetleri toplam 30 araç ve iş makinesi ile sürdürülüyor. Bu arada Fen İşleri, İmar ve Şehircilik, Park ve Bahçeler ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi başkanlıklarından görevlendirilen 12 hasar tespit personeli de Kahramanmaraş’taki çalışmalarına başladı.

CANLA BAŞLA MÜCADELE
Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da da hem arama kurtarma hem de hasar tespit ve sosyal destek hizmetlerini canla başla sürdürüyor. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 55 personel ile 74 araç ve iş makinesi ile Gaziantep ve Hatay’daki çalışmalara destek veriyor. Büyükşehir İtfaiyesi, 3 arama kurtarma aracı ve 15 personelle Gaziantep’te enkaz yığınları arasında canlılara ulaşmaya çalışırken, aynı bölgede BUSKİ 33 personel, 2 su tankeri, 2 vidanjör ve 7 araçla, Burfaş da 41 personel ve 11 araçla Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde görev yapıyor. Yine bölgede cenaze hizmetlerine de 20 kişilik ekip ve 6 cenaze nakil aracıyla destek veriliyor.
Ulaşım Dairesi Başkanlığı da 64 personel, 48 araç ve iş makinesi ile Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta 24 saat esasına göre kesintisiz çalışırken, 130 yerel destek personeli ve 3 otobüs de Malatya’daki çalışmalara destek veriyor. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ayrıca 11 cenaze nakil aracı, 1 kamyon ve 24 personel ile Gaziantep Nurdağı, Kahramanmaraş Pazarcık ve Hatay’da yoğun mesai harcıyor.