“… Bir aralık yanımıza tıknazca bir zad geldi. “Halkevi” başkanlarından imiş. Paşaya:
“Paşam hangi günde, hangi ayda doğdunuz? Bunu lutfedermisiniz ? dedi.
Bu soru üzerine ATATÜRK’ün rengi değişti .Fakat bu saf adama bir şey söylemekte istemedi.ATATÜRK doğum gününün kutlanmasını istemiyordu. Çünki Padişahların doğum günü Vehet-i Hazret-i ,hazreti Padişah adı ile donanma yapılır,şehirlerde geceleri eğlenceler yapılırdı.O Mustafa KEMAL’ki Padişahlığı kaldırmış, şimdi de onlar gibi doğum günü bayramımı yapacaktı.Bu imkânsızdı.Buna pek çok kızdı.Fakat bir şeyde söylemedi.Ani olarak mavi gözlerini bana dikti.Hırslı görünüyordu.Ben bir suç işlemiş gibi,içimden sarsıldım.ATATÜRK sert ve ani olarak bana sordu:
“ SÖYLE BEN NE ZAMAN DOĞDUM?”
Ben ATA’nın kardeşi değildim.sınıf arkadaşı veya yaşıtı da değildim.Bu soruşta bir manâ aradım.O anda hafızamda “NUTUK” un birinci sahifesindeki “19-MAYIS-1919’da Samsun’a çıktım cümlesi belirdi.bir hazırol vaziyeti alarak:
“ 19-MAYIS- 1919’da doğdunuz Paşa Hazretleri”dedim. Bu cevap ATATÜRK’ün gerilen yüz hatlarının yumuşamasına yetti.O zata dönerek:
“ İŞTE BEN O GÜN DOĞDUM “diyerek , 19-MAYIS‘ın kutlanmasını işaret etmiş oldular. ATATÜRK,hayata gelişini,istiklâl savaşına atıldığı günü seçmişti.
ATATÜRK’ün tarihi nutkuna bakılırsa,daha önce 19- MAYIS’tan bahsettiği hiç görülmemiştir.İmparatorluk devri hatıralarını silip atmıştı Hatta çocukluk devrini bile belirtmemiştir.Bundan anlaşıldığına göre,o doğumunu 19- MAYIS olarak kabul etmişti.
19 Mayıs hatırasına binaen eski günleri hatırlamak isteyenlere…