İnşaat mühendisi Özgür Açıksöz, hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Yurt dışında aldığı eğitim sırasında gördüğü ve ilgisini çektiği Yaban Mersin’ini bugün İznik’in Candarlı mahallesinde kurduğu tesiste üretmeyi başardı.
İnşaat Sektöründen Tarım Sektörüne
Özgür Açıksöz, bir süre İnşaat sektöründe çalışırken ailesinden gelen merakla tarım sektörüne geri döndü. 72 adet tıbbi aromatik bitki çeşidinden biri olan Yaban Mersini yetiştiriciliğini araştıran Açıksöz, “Yetiştirilmesi özen isteyen ve özel toprak isteği olan bu bitkinin ekonomik getirisi ve tıpta birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle bu bitkinin üretimini yapmaya karar vererek, hazırladığı proje bugün TKDK’nın hibe desteği ile hayata geçti.
İznik’in Candarlı mahallesindeki geniş bir araziye kurulan tesiste toplam Yatırım bütçesi 563 bin 750 TL olan projesinin yaklaşık %65 hibe karşılığı olan 366 bin 437,825 TL’sini TKDK ‘dan alarak, Yaban Mersini üretiminde önemli bir yer tutan soğuk hava deposu ve kurutma sistemi ile bugün AB standartlarına uygun paketleme sistemine sahip oldu.
Araştırmalarımda Bu Yörede Yetiştiğini Duydum
Açıkgöz, “Yaban Mersini’ni yurt dışındaki eğitimimde tanıdım. Değerli bir bitki olduğunu öğrendim. İznik’in yüksek kesimlerinde bulunan Candarlı mahallesinde yetiştiğini öğrenince de işe koyuldum. Tamamen organik olarak yetiştiriyoruz, o nedenle de rekolte bazında verimi çok olmayan ama nadide bir meyve çeşidi olan Yaban Mersini, başta şeker, kalp-damar hastalığına iyi gelmekle beraber ve gözün görme yetisini güçlendiriyor. Bugün kilosu 25 TL’den alıcı buluyor” dedi.
Yaban Mersini Yüksek Rakımı Seviyor
Tıbbi aromatik alanında Yaban Mersini yetiştiriciliğinde soğuk hava deposu alanında Özgür Açıksöz’e destek verdiklerini söyleyen TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, ” İPAD programında desteklediğimiz 72 aromatik adet bitki çeşidimiz var bizim. Bunlardan önemli kısmı gerçekten katma değer katan, kurutması olabilen ihracata yönelik bitkilerden biri de Yaban Mersini. Özellikle Bursa’da rakımı yüksek olan, pH değeri düşük olan toprak yapısına uygun bir bitki. Piyasa da çok fazla arzı olmayan ama buna karşılık çok fazla talebi olan bir meyve. Biz burada örnek bir yatırım gerçekleştirdik. Böylelikle kırsal alanlarımız da nüfusun azalmasını engelleyecek şekilde üretimin yapılmasına, istihdamın oluşmasına, ihracat olanaklarının artmasına katkı sunuyoruz. Buradaki örnek projemizin tüm Bursa’ya örnek olmasını ümit ediyoruz. Özellikle toprak yapısının pH değeri düşük olan Bursa’nın ilçeleri Orhaneli, Keles, Harmancık, Kestel ve İznik’in rakımı yüksek olan bölgeleri bu tip tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Piyasa değerinin de diğer meyvelere oranla çok yüksek olduğunu da görüyoruz” dedi.