• Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
İznik Defteri
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
İznik Defteri
Sonuç yok
Tüm sonuçlar

Zeytinci, TRT GAP&#39ta yayınlanan Bu Toprağın Sesi&#39nde konuştu

Yazar : HAYRİ ŞEN
15 Şubat 2017
Kategori Ekonomi
0
Zeytinci, TRT GAP&#39ta yayınlanan  Bu Toprağın Sesi&#39nde konuştu
0
0
Görüntülenme
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nden gerçekleştirilen ve TRT GAP kanalında canlı yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programında konuşan Marmarabirlik Başkanı Taviloğlu, zeytin üreticisinin sıkıntılarını dile getirdi, sektörü bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, taze ürün zeytin alım fiyatının erkenden açıklanmasının sakıncalarına dikkat çekerek, “Yurdun her yerinde Gemlik çeşidi sofralık siyah zeytin üretilirken, üstelik bölge dışında maliyetler daha düşükken Marmarabirlik avans fiyat açıklamak zorundadır. Zaten kooperatifçiliğin gereği de budur” dedi.

TRT’de 19 yıldır yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programının son bölümü, Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nden naklen gerçekleştirildi. Yapım ve yönetimini Nesli Güler Aşık’ın, sunuculuğunu da Özdil’in üstlendiği programın konukları ise Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kumral oldu.

Programda ilk söz Marmarabirlik Başkanı Taviloğlu’ndaydı. Başkan Taviloğlu, içe dönük üretim planlama eksikliğinden, yurdun her yerine teşvikle Gemlik çeşidi fidan dikiminin yarattığı olumsuzluklardan söz etti. Yurt genelinde yerel çeşitlerin göz ardı edildiğini, tekdüze sofralık üretimine ağırlık verildiğine dikkat çeken Taviloğlu, Marmarabirlik’ten beklentilere yönelik ne tür önlemler alındığına yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

 

“HANDİKAPIMIZ ÜRETİMDEKİ KONTROLSÜZ ARTIŞ”

“Marmarabirlik zeytincilik sektöründe önemli yeri olan, üretici için önemli bir dayanak… Bu kadar beklentinin karşılığını verebilmek için Marmarabirlik’in güçlü olması gerekiyor. Bunun için de Marmarabirlik tavizsiz olmak zorunda… Güçlü bir markaya sahibiz. Marmarabirlik pazarda yer bulabilmekte, yurt dışında payını artırmaktadır. Handikapımız üretimdeki kontrolsüz artış… Oysa pazar payımız aynı oranda artmıyor.

Büyük üretici ülkeler uluslararası pazarları neredeyse parsellemiş durumda… Özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan… Bu ülkelerin turşu tipi zeytinin pazar payı yüksek… Damaklar da buna alışmış durumda… Batıdaki damak tadına hitap etmemiz lazım ihracatta var olabilmeniz için. Ancak Güney Marmara Bölgesi’nin ürünü sofralık siyah naturel zeytin tamamen butik ürün… Bizim dışımızda böyle üretim yapan yok. Dolayısıyla pazarlayan da yok. Bu ürünü bir ülkede tutundurabilmek için, reklam yapmak, tadım yaptırmak, fiyatta da toleranslı olmak gerek. Bunun dışında bir şansımız yok.”

“ÜRETİCİ DOĞRUDAN DESTEKLENMELİ”

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, Fındık Tanıtım Grubu’nun gazetelere verdiği ilandan da söz etti ve ürün fiyatlarının serbest piyasa koşullarında, arz ve talebe göre belirlenmesi halinde, üreticinin doğrudan desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bunun yapılmaması halinde birliklerin kan kaybetmeye devam edeceğini belirten Taviloğlu, üreticinin yeni ürün fiyat beklentisiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Bölgede tahmin edilen rekolte 120 bin ton civarında… Marmarabirlik’in fiziki imkanlarını zorlayarak alabileceği miktar 40 bin ton civarında… Yani üretimin yüzde 30’u… Yüzde 100’ü kontrol edemezsiniz. Yüzde 30’unu tüccar alır, geri kalanı üretici kabına koyar. Son yıllarda bölge tüccarı elini eteğini çekti piyasadan… Her yer Gemlik çeşidi zeytin dolu olduğu için başka bölgelerden çok daha uygun fiyata ürün alabiliyor tüccar… Bu nedenle baştan bir fiyat vermek çok iyimser, fakat bir o kadar da tehlikeli. Kurtaramazsınız. Marmarabirlik avans fiyat uygulaması yapmak zorundadır. Kooperatifçiliğin temeli de budur zaten.”

“ÜRETİCİNİN MUTLU OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Bölgedeki zeytin üretim maliyetleri yüksek olduğuna vurgu yapan Taviloğlu, “Ağaç başına verim düşük. Diğer bölgelerde 40-50 kilolar konuşulurken bizde 12-13 kilo… Bu verimlilikle zeytin üreticisinin mutlu olması olanaksız… Gençleştirme desteği verilmesi lazım” diye konuştu.

Taviloğlu programda, Dünya Bankası ve Sanayi Ticaret Bakanlığı desteğiyle yapımı tamamlanan lisanslı depolar ve Marmarabirlik’in çevre yatırımlarına da değindi.

Program konuklarından Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı da tarımsal üretim planlaması olmamasından yakındı. Diğer ürünlerden beklediğini bulamayan üreticinin zeytine yöneldiğini ifade eden Sarı, “Üreticilerimiz son 10 yıldır zor durumda… Üretici borcunu borçla kapatmaya çalışıyor” dedi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kumral da, programa katılan üreticilerin, zeytinde zirai mücadeleyle ilgili sorularını yanıtladı.

Önceki Yazı

İpek Yolu&#39nun Ünlülerinden Sinema Kursları

Sonraki Yazı

Senanur Gündoğdu&#39dan 19.Kişisel Sergi

Sonraki Yazı
Senanur Gündoğdu&#39dan 19.Kişisel Sergi

Senanur Gündoğdu&#39dan 19.Kişisel Sergi

Please login to join discussion

Son Eklenen Haberler

İznik 2023 Seçim Sonuçları

Mahalleler Bazında İznik Seçim Sonuçları

29 Mayıs 2023
Türk Seramik

Türk Seramik Sanatçılarından Anlamlı Sergi

22 Mayıs 2023
İznik Gölü-Şantiye

Göle Sıfır, Hastaneye 25 Metre Şantiye Kuruldu. Yöneticiler Uyuyor mu?

19 Mayıs 2023
İznik Emniyet

İznik Emniyeti Göz Açtırmadı

16 Mayıs 2023
İznik Mavi Beyaz

Porselene Giden Yolda “Mavi Beyaz”

16 Mayıs 2023
İstifa

Hidamet Asa’ya Sert Tepti. “Derhal O Koltuktan İstifa Et”

5 Mayıs 2023
İznik Ultra Maraton-2023

İznik Ultra Maratonu 11.Yılında Sahipsiz Kaldı

18 Nisan 2023
İznik Şerefiye Köyü

Arkadaşını Kafasından Vurdu. Jandarmayı Arayıp İtiraf Etti

8 Nisan 2023
İznik defteri-logo

Sitede yer alan yazı ve resimler telif yasaları ile korunmaktadır. Tüm hakları İZNİK DEFTERİ.COM sitesine aittir.

Kategoriler

  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazıları
  • Kültür Sanat
  • Manşet
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
  • Ülke ve Dünya Gündemi

 

www.İznikdefteri.com
1991 yılında kurulmuş olup,
Bir İznik Dizayn iştirakidir

  • KÜNYE
  • Biz Kimiz
  • GİZLİLİK POLİTİKASI

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.

Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.