İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Bulut, Zeytin alımlarına getirilen kota ile ilgili olarak bir basın açıklamasında bulundu.
Başkan Ali Bulut, yaptığı yazılı açıklama ile ürün alım kampanyasını değerlendirdi. Başkan Bulut, “Ortaklarımızdan 16.500 ton rekolte beyanı gelmişti. Marmarabirlik’in 52 bin ton alım planı kapsamında kooperatifimize 12.bin ton tahsisat yapıldı. Verilen tahsisata baktığımızda bir önceki yıl alınan 8 bin ton ürün göz önünde bulundurulursa yüzde 50 artış yapılmıştır.”açıklamasında bulundu.
İznik Kooperatif Başkanı Ali Bulut, “Rekolte beyan alımlarının devam ettiği günlerde hem Birlik tarafından hem de kooperatifimiz tarafından gerçeğe yakın rekolte beyanı verilemesi konusunda uyarılar yapılmıştı. Bu kadar uyarı yapılmasına rağmen 16.500 ton rekolte beyanı gelmiştir. Kooperatif bölgemizde tahmini rekolte 40 bin ton olup, verilen rekolte beyanını, depo kapasitesi, fiziki koşullar ve stok durumu değerlendirildiğinde mümkün olmadığını ortaklarımızda görecek ve bizlere hak verecektir.”diye konuştu. Başkan Bulut, 12 Ekim 2018 tarihinde alımlara başlanıldığını hatırlatarak, konuyla ilgili şunları söyledi;
“Bugün itibariyle 2 bin ton ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Günlük alımlarımızın 450 tonlara yükseldiği bugünlerde bazı ortaklarımızın yüksek miktarlarda ürün teslim ettiği, bazı üreticilerimizin de hasada başlamadığı görülmektedir. Bu kapsamda kooperatif yönetim kurulumuzun yaptığı değerlendirme neticesine ortaklarımız arasında adaletsizliği önlemek için hem düzenli teslimat yapan ortaklarımıza sahip çıkmak, hem de kooperatifimizi güvence altına almak adına yeni bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenleme kapsamında ;
- Ortaklarımızın 5 yıllık ürün teslimat miktarı 750 kg ve üzerinde olanların verdiği rekolte beyanının yüzde 90 oranında ürün teslim etme hakkı sağlanmıştır.
- 5 yıllık ürün teslimat ortalaması çok düşük olan ortaklarımızın verdiği yüksek rekolte beyanına rağmen yüzde 30 ürün teslim etme hakkı sağlanmıştır. Bu ortaklarımızın da sayısı 600 kişi olup, kooperatiflerine düzenli ürün teslim etmemiş olmalarından kaynaklanmaktadır.
- Diğer taraftan 1.500 kilograma kadar rekolte beyanı veren ortaklarımıza da yüzde 90 ürün teslim etme hakkı tanınmıştır.
Kısaca; kooperatiflerine sahip çıkan, düzenli ürün teslim eden ortaklarımızın mağduriyeti yoktur. Buradan anlaşılacağı üzere, bu kampanyanın çok zorlu olacağını en başında belirtmiştik.”