İznik'te 325 yılında 1. Konsil'in toplandığı Senato Sarayı'nın yer tespiti için uluslararası lokalizasyon çalıştayı düzenlendi. Bursa Valiliği ve İznik Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştaya; Bursa Valisi Şahabettin Harput, Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ile çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, dinler arası etik açısından İznik Konsil Senato Sarayı'nın lokalizasyonunun saptanmasına yönelik çalışmaların önemine değindi.
Son 15 yıldır medeniyetler arasında diyaloğun gelişmesi için çok sayıda çalışmaların yapıldığını belirten Büyükelçi Gürsoy, Türkiye'nin bu konuda dünyada önemli bir yer teşkil ettiğine dikkat çekerek, "Türkiye medeniyetler arasındaki diyalogda bir bilinç oluşturmaktadır. Ancak son yıllarda kullanılan 'dinler arası diyalog' yerine 'dinler arası etik' ifadesini kullanmalıyız. Çünkü bu ifade nedeniyle pek çok problemlerle karşılaşıyoruz. 'Dinler arası diyalog' denince bazılarının aklına, 'Müşterek bir din mi oluşturuluyor?' sorusu geliyor. Böyle bir şey olması söz konusu değil. Esas amaç, dinlerin birbirlerini anlaması, tanıması ve itibar etmesidir" diye konuştu.
Kültür ve turizmin bir bakanlık çatısı altında toplanmasının önemine de değinen Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, "İki alanın birleşmesi çok güzel ve anlamlı. Ancak bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Kültür, turizmin değil, turizm kültürün elinde olmalı. İşte o zaman turizm, turizm olur. Turizm, kültürle birleşmiş olur. Kültür anlayışımızı fark etmeliyiz" şeklinde konuştu.
"SENATO SARAYI İNCİRALTI MEVKİİNDE DEĞİL"
Çalıştayda daha sonra söz alan İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ara Altun, ilçede yerel halkın Senato Sarayı'nın yeri ile ilgili bazı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Yerel halka göre Senato Sarayı'nın İznik Gölü kıyısında bulunan İnciraltı mevkiinde bulunduğu inancı olduğunu anlatan Prof. Dr. Ara Altun, "Yapılan araştırmalara göre bu doğru değil. Çünkü 325 yılındaki İznik Konsil'ine 328'i piskopos olmak üzere yaklaşık 500 kişinin katıldığı
düşünülüyor. Üniversite olarak 2005 yılının Ağustos ayında İznik ile ilgili bir rapor hazırladık. Raporda yapılan araştırmalara yer verdik. Araştırmalara göre Senato Sarayı ifadesine hiç rastlamadık. Konsil'in toplandığı yer, sarayın salonu olarak geçiyor. Yarım daire şeklinde bir salonda oturan 500 kişinin bulunduğu mekan büyük bir yer olmalı. Saray ve psikoposluk yerlerini, bir merkez olarak ele alırsak büyük bir yerleşim alanı ortaya çıkıyor. Bu büyüklükteki Senato Sarayı'nın, ilçe merkezini doğusunda, şimdiki Bağkur Konutları'nın arkasındaki bölgede olması ihtimali güçleniyor" dedi.