UNESCO tarafından 18 Mayıs 1982 yılında tüm dünyada ilan edilen Müzeler Günü, bugüne kadar ülkemizde 18-24 Mayıs tarihleri arasında Müzeler Haftası olarak kutlanıyor. İznik’in en önemli tarihi yapılarından biri olan Roma Tiyatrosu’da bu seneki etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, belediye başkan yardımcısı Necati Tosun, Garnizon komutanı Binb. Fırat Toprak, Emniyet Müdürü Bedri Yaman, Müze müdürü Haydar Kalsen resmi kurum ve kuruluş yetkililerinin katıldığı tarihi tiyatroda gerçekleştirilen Müzeler haftası etinliklerine ilk okul öğrencilerinin gösterileri damga vurgu.
Açılış konuşmasında İznik Müze Müdürü Haydar Kalsen, Ulu Önder M.KAtatürk’ün ” Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanıma ve sahip olmaktan geçer” sözüne vurgu yaparak başladığı konuşmasında, ” Ulu önderimizin dediği gibi bu vatana sahip olmaın yagene yolu müzelerdir. Müzelerin üstlendiği misyon, topluma yön ve yol gösteren rehber bir kurum olmasıdır.Müzeler aynı zamanda toplumun hizmetinde olan ve onun gelişimi için çalışan, insanlığın somut ve somut olmayan kültürel mirası ile çevresini tanıması ve sahiplenmesi konusunda ilmi yöntemleri açığa çıkaran, kamuya açık kar amacı gütmeyen daimi bir kuruluştur.Ülkemizde ilk müzecilik çalışmaları 19.yy. ortalarında başlamıştır.Ülkemizde 187′ si bakanlığımıza bağlı, 183’ü bakanlığımız denetiminde özel müze olarak toplam 370 müze bulunmaktadır. İlçemizde 1960 yılında Müze olarak kullanılmaya başlanılan Nilüfer Hatun İmaretinde envanterimize kayıtlı 16.076 eser ve 11 adet sit alanı bulunmaktadır. İlçemizde bir çok alanda devam eden arkeolojik çalışmalar tamamlandığında inanıyorum ki tarihi zenginliğimiz kat be kat çok daha değerlenecektir.” dedi.
İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında, ” Bugün burada Müze Haftası vesilesiyle tarihi bir mekan içerisindeyiz. Bundan 2200 yıl önce burada bir takım faaliyetler yapılıyordu. Bu tiyatro değişik maksatlar ile yüzlerce yıl kullanıldı. Bugün aradan belki de asırlar geçtikten sonra yine bir etkinlik ile burada olmak elbette sevindirici bir durum. Müzecilik sadece binalar yapıp içinde eserler sergilemek değil, dünyanın neresinde olursa olsun tarihsel niteliği olan antik yerleri, mekanları, eserleri bulup ortaya çıkarmak ve insanlığın hizmetine sunmaktır. Gördüğünüz gibi Roma Tiyatrosu’nda da şu an bir çalışma söz konusu. Antik Roma döneme ait, Türk-İslam dönemine ait, Hristiyanlık dönemine ait eserler ile İznik adeta bir açık hava müzesi diyebiliriz. İznik bu eserler ile sadece ülkemiz için değil dünyanın cazibe noktalarından, tarihsel noktalarından birisidir. Bu mekanların restorasyonu noktasında ilçemizde özellikle son iki yıldır yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin arasında iki yıl önce bir protokol imzalandı. Geçmişte yapılan kısa süreli çalışmalar artık neredeyse tüm yıla yayılarak yapılıyor ve İznik’teki bu tarihi eserlerimiz hızla, gerçek hak ettiği değerlere yükseltiliyor.” dedi.
Konuşmalar ardından tarihi tiyatronun gölgesinde Elbeyli ilk öğretim okulu öğrencilerinin yaptıkları başarılı gösteriler katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.