Bursa Valiliği eski İl Özel İdare tarafından 2 ay önce restorasyon ihalesi yapılan çivisiz caminin restorasyonu devam ederken, İznik kaymakamı Hüseyin Karameşe çalışmaları bizzat yerinde inceledi.
Batum'un Acariye bölgesinden göç ederek İznik'e bağlı Elmalı köyüne yerleşen Müslüman Gürcü ustalar ve Karadenizli ağaç ustalarının birlikte inşa ettikleri çivisiz tarihi camii uzun yıllar kullanılması ardından 2004 yılında yanı başına inşa edilen betonarme camiinin yapımı sonrasında ibadete kapatılmıştı
Kaymakam Karameşe ile görüşmesi esnasında bugünkü tarihi cami'nin hemen yanında daha eski bir camii bulunduğunu söyleyen Elmalı köyü muhtarı İbrahim Turan, "o da ağaçtan yapılmış bir camiymiş. Fakat çıkan bir yangın nedeniyle kaybolmuş. 1884 yılında köyde yaşayan büyüklerimiz Karadenizli ağaç ustalarının yardımı ile bugünkü çivisiz camii inşa ettirmişler" diye konuştu.
RESTORASYON BİR AY SÜRECEK
Tarihi Caminin çürüyen aksamları ağaç ustaları tarafından onarılırken kullanılan malzemelerin yıpranmasını önlemek düşüncesi ile ağaç kurduna karşıda ilaçlaması yapılıyor. Caminin ağaç aksamlarının onarımının ardından iç duvarlarında bulunan el yazması hatlar nakkaş ustalarınca çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
Görenleri kendisine hayran bırakan tarihi ağaç camiinden Türkiye'de sadece 123 adet bulunduğu öğrenilirken camideki restorasyon çalışmaların yaklaşık 1 ay sonra bitirilmesi bekleniyor.
FOTOĞRAFLAR KAYMAKAM KARAMEŞE'DEN
Tarihi camiyi yerinde inceleyen kaymakam Hüseyin Karameşe, yetkililerden ve köylülerden çeşitli bilgi alırken, çalışmaları tek tek fotoğrafladı.
Kaymakam Karameşe, " Bursa valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İznik'te Kültür varlıklarımızı ortaya çıkaracak geniş kapsamlı bir çalışma başlattık. Bununla ilgili kurduğumuz komisyonun çalışmaları neticesinde İznik'in dört bir yanında bulunan tarihi ve kültürel değerlerimizi tespit etmek için çalışıyoruz. " diye konuştu.