İznik’te Osmanlı Devleti’nin ilk müderrislerinden Davud-i Kayseri’nin türbesi başındaki bin 258 yıllık çınar'ın tedavi gördüğü gövdesindeki bir çok yerinde yer yer çatlaklar meydana geldiği için tarihi çınar kurumaya başladı.
Davudi Kayseri Sokak’ta bulunan tarihi çınar'ın dalları 7 eylül 2014 yılında çıkan fırtına da kırılmıştı. Tarihi çınar bugün kaderine terkedilmiş durumda.
YEDİ YIL ÖNCE GÖVDESİ TEDAVİ GÖRMÜŞTÜ
Davud-i Kayseri çınarı olarak bilinen tarihi anıt ağaç, 2008 yılında dönemin kaymakamı rahmetli Hüseyin Avcı tarafından Türkiye'nin sayılı ağaç bilimcisi, orman yüksek mühendisi Teoman Varol'a tedavi ettirilmişti. Varol, "Asırlık çınarın ayakta kalmasını güçleştiren gövdesindeki mantar hastalığını tedavi ettikten sonra ağacın yaşını da tespit ederek, 700 yaşında bilinen anıt çınarın gerçekte o gün bin 251 yaşında olduğunu ortaya çıkarmıştı.
TAYİNİ ÇIKINCA TEDAVİ DE KALDI
İznik'te 2014 yılında görev yapan kaymakam Hüseyin Karameşe, tarihi ‘Davud-i Kayseri çınarı’ olarak bilinen anıt ağacı tedavi ettirmek üzere ağaç uzmanı Emir İnan'ı yeniden ilçeye davet etmişti. İnan, ağacın 2008 yılında tedavi edilen bölümlerdeki kimyasal örtünün yer yer yırtıldığını tespit ederek gerekli çalışmaların biran önce başlaması gerektiğini vurgulamıştı. Ancak, kaymakam Karameşe, 2015 yılı yazında tayin edilince anıt ağacın da tedavisi orta da kaldı.
Geçtiğimiz günlerde İznik belediye başkanlığı ekiplerince gövdesi iki parça olarak ayrılan çınarın bazı dallarının ayıklandığı ve gövdesinin temizlenmesinin de Çınarın kurumasına engel olamayacağı görülüyor.