Düz alanda tonozlarla yükseltilen mimarisiyle Türkiye’deki tek örnek olan Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki Roma Tiyatrosu’nda yapılan arkeolojik kazılarda Milattan Önce 6. yüzyıla uzanan Ion Kolonizasyonu Dönemi’ne ait seramiklere rastlandı. Bu tarihi seramiklerin yanı sıra pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak para formundaki tiyatro bileti dikkat çekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda yapılan kazılara başkanlık eden Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, 2018 yılı içerisindeki kazılarda elde ettikleri verilere göre, Milattan Sonra 2. yüzyılda yapılan tiyatronun bulunduğu alanda Milattan Önce 6. yüzyıllara kadar inen yaşam izleri olduğunu ve tiyatronun bilinenin aksine 2 değil, 3 katlı olduğunu söyledi.
Kazı Başkanlığını yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aygün Ekin Meriç, tamamladıkları 2018 kazı dönemini değerlendirdi. İznik Roma Tiyatrosu kazılarında çok önemli sonuçlara ulaştıklarını ifade eden Meriç, “Tarihi kayıtlardan Roma Tiyatrosu’nun 2’nci yüzyılda yapıldığını biliyoruz. Ancak bu dönem yaptığımız kazılarda Milattan Önce 6’ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulduk. Bu çok önemli. Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu” dedi.
Doç. Dr. Meriç, “ Bu kazılarda bulunan eserlerin içinde bizi en çok heyecanlandıran toprak formdan yapılmış tiyatro bileti oldu. Bu bilet bize tiyatroda oyunların oynandığını ve ve bu oyunlara da seyirciler için bilet kesildiğini ispatlamış oldu.” Diye konuştu.
Son 3 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda kazı çalışmalarının sürdüğü İznik tiyatrosu, Roma dönemine ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biri konumunda. Düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmesi nedeniyle mimari açıdan Türkiye’deki tek örnek olan tiyatro, MS. 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Trajan tarafından, Bithynia Valisi olan tarihçi ve yazar Plinius’a yaptırıldı. Bir dönem gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapan tiyatro, Hristiyanlığın ardından tiyatronun yasaklanmasıyla birlikte dini alan olarak kullanıldı. 358, 362 ve 368 yıllarındaki büyük depremlerde zarar görüp onarılan tiyatro, İznik’in savunulması için feda edilirken, tiyatrodan sökülen taş bloklar surların güçlendirilmesinde kullanıldı.