İznik'in sahip olduğu en önemli tarihi yapılar arasında gösterilen Roma Tiyatrosunda ödenek bulunamadığı için kurtarma çalışmalarına ara verilirken, Büyükşehir'in Roma Tiyatrosundaki çalışmaları kendi bünyesine alma talebi olduğu bildirildi.
İlk olarak 1980 yılında başlayan ve her sezonda birer aylık peryodlar halinde 2008 yılına kadar toplam 28 yıl yapılan İznik Roma Tiyatrosu kurtarma çalışmalarına 2011 yılında tekrar başlanmış ve çalışmalar özel idare bünyesinde 2014 yılına kadar sürmüştü.
ÖZEL BİR MİMARİ
Roma Tiyatrosunda son 2,5 yıl içinde 28 yıllık bir çalışma yapıldığı bildirilirken çalışmalardaki görevli arkeolog Umut Kapuci, Roma Antik Tiyatrosu'nun mimarisinin çok özel olduğunu ifade etti. Kapuci;
"Romalılar, genelde tiyatrolarını yamaca gelecek şeklinde yapar. Fakat İznik Antik Roma Tiyatrosu, düz bir alana kurulu. İçe sahne eğimi verebilmek ve ses akustiğini sağlayabilmek için 7 adet taş galeri üzerine oturtulmuş. Buda mimarisinin çok özel olduğunu gösteriyor. 7 galeriden 4'ü açılmış durumda. Geriye kalan 3 galerinin ortaya çıkarılması için çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Tiyatro'nun Doğu ve Kuzey bölümleri ile sahnesi yani (Skene) alanı ortaya çıktı.
Doğu-batı yönünde 84 metre genişliğinde kuzey-güney yönünde de 63 metre genişliğinde olan tiyatronun sahne içi olan 53.5 metre uzunluğu ve 13.5 metre genişliği tamamen ortaya çıkmış durumda" dedi.
2014 yılı içersinde Büyükşehir yasası ile özel idarenin kaldırılması dolayısı ile ödenek sıkıntısı yaşayan Roma Tiyatrosu kurtarma çalışmalarında sürecin ne olacağını Kültür Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyondan çıkacak karar belirleyecek. Geçtiğimiz hafta ilk toplantısını gerçekleştiren komisyondan çıkan karar konusunda şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmış değil.