İznik Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen, Southern Üniversitesi Türkiye Özel Temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirilen İznik Turizm'ini geliştirme paneli İznik Devlet Su İşleri Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.
Uluslararası İznik Turizm Paneline İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa İl Turizm Müdür Vekili Mukaddes Kılıçlar, Bursa TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Mehmet Akkuş, Sivil Toplum Örgütleri, İznik Belediyesi Personeli ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşen Turizm Paneline, konuşmacı olarak Amerika Southern Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Dışa Açılım Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Southern Üniversitesi Türkiye Özel Temsilcisi Prof. Dr. Osman Kandara, Baton Rouge İl Turizm Müdürlüğü Satış ve Reklam Müdürü Mrs. Regine Ann Porter katıldı.
Açılış konuşması için kürsüye gelen belediye başkanı Osman Sargın; " Bu gün, tarihi İsa’dan önce 320 yıl öncesine dayanan bir kentin, önümüzdeki dönemde turizmde neler yapması gerektiği konusunda yabancı gözlerden bilgi almak ve yaşanmış tecrübelerini paylaşmak düşüncesi ile bir araya geldik. İznik gerçekten turizm şehri olacaksa bu şehrin önce alt yapısı bitirmek ve buraya gelen turist'e önce temiz su içmeli, gelen turist temiz hava kullanmalı düşüncesi ile bir takım çalışmalara devam ediyoruz. Gelecek nesillere gerçekten güzel bir İznik bırakmak istiyorsak bu altyapı çalışmalarına biraz daha katlanmamız gerekiyor. Pazartesi'den itibaren İznik’in üst yapı çalışmalarına hızlı bir şekilde başlayacağız. Toplamda 120 km. yol yeniden yapılacak. Bu çalışmaları belli bir plan ve program içerisinde yaparsak, bu gün gücümüzün yettiği kadarını yaparız ama yarın bizden sonra gelecek arkadaşlarımızda o planı o programı devam ettirirlerse İznik gerçekten yaşanılır bir kent olur." diye konuştu.
İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, yaptığı konuşmada "Bu gün İznik Turizmini konuşmak düşüncesi ile bir araya geldik. Dünyada şuan turizm verilerine göre yaklaşık 1 milyardan fazla insan her yıl turizm amaçlı yer değiştirmekte, ve yaklaşık 1 trilyon dolardan fazla para harcamaktalar. Bundan ülkemizin aldığı pay ise geçen senelerinin verileri ile ülkemize gelen yabancı turist sayısı 35 milyon olurken yaklaşık 26 milyar dolar döviz bırakmış. Turist sayısı açısından dünyanın 6. Büyük ülkesi fakat gelir açısından da ilk ona girememişiz. " dedi.
TURİZM'İ BİR BALIK AVLAMA SANATI OLARAK GÖRMELİSİNİZ
Prof. Dr. Osman Kandara'nın tercümanlığı ile Dekan Prof. Dr. Barbara West Carpenter ve Mrs. Regine Ann Porter, Louisiana eyaletinin Baton Rouge isimli şehri baz alınarak Akademik bilgi aktarımından uzak bir sohbet havasında geçleştirdikleri konuşmada öncelikli olarak bir şehrin Mutlu Şehir vizyon ve misyonunun önemine dikkat çektiler.
230 bin nüfuslu Baton Rouge şehrinde farklı uygulamalar ile turizm'den büyük bir gelir elde edildiği ifade edilen konuşmada turizm olgusunun ekonomik bir güç olarak görülmesi gerektiği ifade edildi.
Yaklaşık 8.500 yıllık bir geçmişe sahip İznik ilçesinin 200-250 yıllık geçmişe sahip Baton Rouge şehri ile kıyaslamanın mümkün olmadığı ifade edilirken İznik'in Roma Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze uzanan pazarlanabilecek bir çok kültür envanterine sahip olduğuna dikkat çekildi. Turizm'in bir balık avlama sanatı olarak görülmesi gerektiği ama hedef alınan kitleyi belirleme açısından önemli olan konunun oltanın ucuna ne takılması gerektiği konusunda dikkatli olunması tavsiye edildi.
Konuşmalar neticesinde İznik'in, Üniversiteler için akademik konferanslar, Kongre turizm'i, kardeş şehir açılımları, hikaye ve romanlar ile tanıtımlar, düğün ve balayı merkezleri, butik üniversite ile uzmanlaşmış sektörel eğitimler ile yürütülebilir bir ilçe konsepti yaratılarak sadece ülke içinde değil tüm dünya'da kendinden bahsettirebileceği ortaya kondu.
Panel, katılımcılara çini tabak sunulması ile sona erdi.