İznik’in Aydınlar Köyü üretici ortaklarını kabul eden Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Ortaklarımız mutlaka entegre tesislerini gezsinler, sistemin nasıl işlediğini görsünler. Üretici ziyaretleri, geçmişte oluşan önyargıları kırıyor, kooperatifçilik bilincini de güçlendiriyor” dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, üretici ortak ve kooperatif arasındaki önyargıların ancak kurumu tanımakla giderilebileceğini belirterek, “Ortağımız olan zeytin üreticilerimizin, sadece kendi açılarından değerlendirme yapmayıp, ürünlerini alıp, işleyen ve pazarlayan kooperatif ve birlik sistemini de yakından tanımaları gerekiyor” dedi. Asa, üreticileri, entegre tesisleri gezmeye davet etti.
İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortağı olan Aydınlar Köyü’nün zeytin üreticilerinden bir grup, birlik delegesi Emin Kuşaksız ile Necmettin Altay önderliğinde Marmarabirlik Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa ve genel müdür İbrahim Minareci tarafından karşılanan üreticiler entegre tesisleri gezdi, birliğin işleyişi ve son verilere ilişkin bilgilendirildi.
Üreticilere hitaben konuşan yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa, üreticilerin birliğe yaptığı ziyaretlerin önemli olduğunu söyledi. Asa, bu ziyaretlerin, yanlış bilgilendirmelerden kaynaklanan önyargıları yıktığını söyledi. Üreticilerin, entegre tesisleri gezip, Marmarabirlik ile ilgili gerçekleri dinleyince, “Ben üretip satarım, gerisine karışmam” düşüncesinden uzaklaştığını, böylelikle kooperatiflerine daha çok sahip çıktıklarını ifade eden Asa, 2012-13 kampanyasında 44 bin 500 ton ürün alıp, 137 milyon lira ödeme yaptıklarını, 7 milyon liralık gübre kredisi açtıklarını, 5 milyon liralık krediyi de ertelediklerini hatırlattı.
Ürün satışıyla ilgili son rakamları da açıklayan Hidamet Asa, ihracat yapılan ülke sayısını 43’e çıkardıklarını, iç ve dış pazarda toplam satış hedeflerinin 35 bin ton olduğunu ifade etti. Merdivenaltı üretim ve haksız rekabetle mücadele için coğrafi işaretle ilgili yasanın çıktığını ve uygulamaya konulmasını beklediklerini bildiren Başkan Asa, geçmişe ait bazı rakamların da bilinmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi.
“2005 yılından 45 milyon lira vergi borcu vardı 2011 yılında devlet affetti. 2006 yılında ürün alımı için kullanılan DFİF kredisinin 50 milyon liraya ulaşan faiz borcu 11 Nisan 2013 tarihinde yine yasal bir düzenlemeyle affedildi. Ana parayı ödemekle yükümlü olmamıza rağmen devlet bu konuda da, birliğimizi zor durumdan kurtaracak bir düzenleme yaptı ve ana para ödemesi, faizsiz 15 yıla yayıldı. 11 Nisan’da çıkarılan yasanın sağladığı bu kolaylık için üretici ortaklarımız adına hükümet yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz.”