Osmanlı'nın ilk Tabhaneli Camisi olarak bilinen Orhangazi Camii'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor.
8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve Büyükşehir belediyesinin desteği ile yürütülen kazı çalışmalarına İznik müze müdürlüğü başkanlık ediyor.
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kılavuz'un danışmanlığında başlatılan kazı çalışmaları Yenişehir Kapı, Kırgızlar Türbesi karşısında zeytin bahçesi içerisinde devam ediyor.
Uzmanlar, önceki günler de camiinin son cemaat alanının da ortaya çıkartıldığına dikkat çekerken, 5 metre eninde 25 metre uzunluğundaki son cemaat bölümündeki zeminin 28×28 ebadında pişmiş kırmızı tuğla karolardan oluştuğuna dikkat çektiler.
EN ERKEN TARİHLİ OSMANLI CAMİİ
Bulunan kırık kitabesinden 1325 yılında yaptırdığı anlaşılan Osmanlı'nın ilk yan mekanlı camii'nde iki yan mekanında misafirlerin kalması için bölümler bulunuyor. Bu yapılar 'tabhane', 'yan mekanlı' ya da 'zaviyeli' olarak da iliniyor. Camii'nin en önemli özelliği ise çinileri. Tarihi yapı, o dönemde 2 metre yüksekliğe kadar altıgen yapıdaki çinilerle süslü olduğu ifade edilirken buradaki çiniler Osmanlı Devleti'nin en erken tarihli İznik çinileri olarak biliniyor.
Kazılar sırasında toprak altından çok sayıda çini parçaları da çıktı.