3 Yıl, 2 Ay yani 1158 gün sonrasında yeniden merhaba. 31 Mart 2019 yılı yerel seçimlerinden sonra ilk köşe yazısı ile İznik gündemini yorumlamaya devam edeceğiz. Yerel seçimlerinin ardından birçok kişi tarafından sessiz kalmam eleştirildi, hatta birçoğu tarafından rant sağladığım, satın alındığım iddia edildi. Tabii bu iddiaların komik bir iddia olduğunu 28 yıldır beni okuyan takip edenler gayet net olarak bilirler.
Sessiz kalmamın ilk sebeplerinden biri İznik’in geleceğini düşünmem olarak ifade edebilirim. Yeni işbaşına gelen yönetimin dikkatini gereksiz yere dağıtmak, dolayısı ile İznik’e kazandırılması muhtemel hizmetlerde aksaklık yaşanmaması için süreci uzaktan seyretmenin daha mantıklı olacağını düşündüm.
31 Mart 2019 yılı yerel seçimlerinde Kağan Usta, Millet ittifakının 13,640 oyuna karşılık Cumhur İttifakı adayı olarak 15,102 oy alarak belediye başkanı oldu. Her seçilen yönetimin kendi ekibi ile çalışması kadar olağan bir şey olmaz. Kağan Usta’da bu tercihini kendine has kriterler kullanarak yerine getirdi. Kendine has bir ekip ile göreve başladı. Dolayısı ile bu ekibi eleştirmek bana yakışmaz. İşbaşına gelen ekibin 3 yıl sonrasında gösterdiği performansını İznik halkı şu an çok yakından yaşıyor ve görüyor.
Seçim öncesinde halk arasında turizmci, akademisyen, genç ve gelecek vaat eden bir kişi olarak yaratılmış bir algının ardından 3 yıl sonra bugün acaba bu algı gerçeği ifade edebiliyor mu?
Geçen 3 yılın ardından İznik turizmi, nereden nereye geldi ayrıca bir tartışma konusu.
Bugüne değin 3 belediye başkanı ile çalışmış biri olarak, seçilen belediye başkanlarının en fazla 2 yılda belediye ve belediye sistemini çözebildiğine tanıklık ettim. Bu ilk 3 belediye başkanı ile birçok ilklere imza atıldığını gördüm. Seçimlerden sonra köşemize çekilip olayları ve gelişmeleri yakından takip ederken Kağan Usta döneminde yaşanan ilklere de şahit olduk. Zamanı geldiğinde gündeme taşıyacağım dosyalar içinde bunları ayrıntılı olarak ortaya koyacağız.
İlk yazımıza istinaden İznik halkının merak ettiği ve birçok polemiğe neden olan arsa satışları konusunda Kağan Usta’dan cevap bekliyoruz.
“SATMAYACAĞIZ, SATTIRMAYACAĞIZ” diye seçimlerde üstüne basa basa söylediğiniz sözlerin ardından, yönetiminizin 3. yılında, başta yaklaşık 4 milyon TL’ye sattığınız İznik’in ilk ve tek turizm yatırımı olan,
-Bungalov evler haricinde kaç parça yer sattınız?
-Bungalov evlerin şu andaki piyasa değeri nedir?
-Kazançlı olmadığı için sattığınız Bungalov satışından elde ettiğiniz geliri hangi yatırımlara harcadınız?
-Eğer yaptığınız bir yatırım varsa, şu andaki değeri nedir? Bu değer şu anda Bungalov evleri satın alabilecek değere sahip mi?
-Bungalov evlerde belediye şirketi İZBEL’e ait ilk alım değeri yaklaşık 600.000 TL olan demirbaşların şu andaki durumu nedir?
-Bu demirbaşların satışı için ihale yaptınız mı?
-Bugüne kadar sattığınız araziler kimlere satıldı?
-CHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin tamamına ret oyu verdiği bu arazi satışlarının yanı sıra, İttifak ortağınız MHP meclis üyeleri yanlış olduğunu düşünerek hangi arazi satışlarına “HAYIR” oyu kullandı.
–Yaklaşık muhammen satış bedelleri toplamı 4.771.850.00 TL olan bugün ihalesini yaptığınız Aydınlar ve Derbent mahallelerine ait bu arazilerin satışından gelecek para ile ne gibi hizmetler, projeler yapmayı düşünüyorsunuz?
Seçimlerden bu güne kadar önemli bir yatırım görmeyen İznik halkı 3 yıl boyunca gördüğü “Hayırlı Cumalar” mesajlarını, kalan 2 yıl boyunca görmeye devam mı edecek?
Atalarımız Boşuna Dememiş “Bekara Karı Boşamak Kolaydır”
Bu konular devlet sırrı değil, bilakis size oy veren, oy vermeyen İznik halkının bu bilgilere ulaşması en doğal haklarıdır. Şeffaf bir belediye yönetimi bu bilgileri vatandaşları ile paylaşmak zorundadır.
Halkına şeffaf olmayan bir belediye yönetimi halk arasında dedikoduya ve kirli bilgilerin ortalıkta dolaşmasına sebep olacaktır.