Marmarabirlik, çevre koruma bilincinin gelişmesine büyük katkı sağlayacak ve ‘duyarlı tüketici’ oluşturulmak üzere ‘SIFIR ATIK İLE ÇEVRENİ KORU’ projesine imza attı. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan “Sıfır Atık Belgesi” ile taçlandırıldı.
2001 yılında çevre projeleri ve çevre yönetim hizmetlerini geliştirmek amacıyla kurulan MARZEY A.Ş, sıfır atık projesini hayata geçirdi. ‘Sıfır Atık İle Çevreni Koru’ sloganıyla oluşturulan proje kapsamında, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlanması ve ‘duyarlı tüketici’ oluşturulması, temiz ortam kaynaklı performansın artırılması, israfın önüne geçilerek maliyetlerin düşürülmesi, çevre risklerinin ortadan kaldırılması, ulusal ve uluslar arası pazarlarda kurumun ‘çevreci’ kimliğe sahip olması, bu sayede kurumsal saygınlığının artırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda sıfır atık yönetim sisteminin geliştirilmesini, iyileştirilmesini, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını ve izlenmesini sağlayacak sıfır atık ekibi oluşturuldu. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan “Sıfır Atık Belgesi” ile de proje hayata geçirildi.
Sıfır Atık ile Çevreni Koru
Konu hakkında açıklamada bulunan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet ASA şunları söyledi:“Bir üretici kuruluşu olan ve üreticinin ürününü değerlendiren Marmarabirlik’in en önemli önceliği tüketici memnuniyeti ve sağlıdır. Tarımsal üretimde ülke ekonomisinin mihenk taşları arasında yer alan Marmarabirlik, her zaman çevreye duyarlı olmuştur. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle son yıllarda dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal anlamda yaygınlaşmaktadır. Marmarabirlik olarak ‘Sıfır Atık ile Çevreni Koru’ projesini hayata geçirerek, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bu proje zeytin üreticisinin vizyonudur.”
Asa, “Geçtiğimiz yıl, 579.690 kg plastik, kağıt/karton, ahşap, cam ve metal atıklarımızı geri dönüşümü sağlanarak oksijen kaynağımız olan 6 bin adet ağaç kesilmekten kurtarılmıştır. İlk hedefimiz 30 bin ortağımızın her biri için bir ağaç kurtarmaktır. Ayrıca ülkemizin cari açığının büyük yüzdesini oluşturan enerji tüketiminden yılda 3.466.887 Kw enerji tasarrufu sağlanmıştır. Atık oluşumunu bir yıl sonra % 15 azaltma hedefi ile “Sıfır Atık” belgemizi önce gümüş, ardından altın ve sonra platin seviyesine taşımayı hedefledik. Marmarabirlik ailesi olarak, ‘sıfır atık ile çevreyi yaşat ki insan yaşasın’ sözünü ilke edindik.” diyerek sözlerini tamamladı.