Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik, devler liginde tırmanışını sürdürüyor. 2009 yılındaki cirosuyla Marmarabirlik, İstanbul Sanayi Odası (İSO)nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 56, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)nun 250 Büyük Firma listesinde de 8 basamak yukarıya çıktı.Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, satış odaklı yeni stratejisiyle Marmarabirlikin çıtayı her geçen gün yükselttiğini, başarının, üretici ortakların birliklerine sahip çıkmasıyla daha da arttığını söyledi.
Marmara Zeytin tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) devler arasındaki yükselişini sürdürüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan Türkiyenin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 56 basamak birden tırmanarak 401inci sıradan 345inci sıraya yükselen Marmarabirlik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)nın Bursanın 250 Büyük Firması araştırmasında da 8 basamak yükselerek 41. sıraya yerleşti.
Hem İSOnun, hem de BTSOnun, şirketlerin vergi öncesi net iç ve dış satış rakamlarına göre sıraladığı kuruluşlar arasındaki tırmanışını sürdüren Marmarabirlik, 2009 yılında 144 milyon 572 bin bira ciro elde etmişti. Marmarabirlik bu ciroyu toplam 25 bin 125 ton zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı satışından elde etti.
ÖNCE TÜKETİCİ
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, yönetim kurulu içindeki görev değişikliğinin ardından satış ve pazarlamaya odaklandıklarını belirterek, Önce, ortak üreticilerimizin alın teri döktüğü ürünü zorlu piyasa koşullarında rekabet edebilecek fiyatla satabilmeliyiz ki daha çok ürün alabilelim. Aynı zamanda beğeni ve tercihler doğrultusunda ürün sunmalıyız ki tüketiciyi memnun edelim. Tüketicinin memnuniyetinin üreticiye yansıması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle kaliteli ve hijyenik üretim ile tüketici beğenisine odaklandık. Satış ve pazarlama ağımızı genişlettik. Bayilik sistemini canlandırmak, zincir marketlerin raflarında daha çok Marmarabirlik ürününü bulundurmak için ekiplerimizi de, çabalarımızı da artırdık. 2010 yılının ilk yarısındaki satış rakamları iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Çıtayı her geçen gün yükseltiyoruz ve başarımız, üretici ortaklarımızın birliklerine sahip çıkmasıyla daha da artıyor dedi.
HEDEF AŞILACAK
Başkan Hidamet Asa, bir yandan yurt içinde sofralık zeytin tüketimini artırmaya, bir yandan da yurt dışında yeni, daha önce ulaşılmamış pazarlar bulmaya çalıştıklarını belirterek, Marmarabirlik ürünü gönderilen ülke sayısının da 25e çıktığını söyledi. Asa, ihracat yapılan ülkeler listesine Yeni Zelendanın da eklendiğini, Japonya ile temasların sürdüğünü duyurdu.
Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asanın verdiği bilgiye göre Marmarabirlik, bu yılın ilk altı ayında iç pazara 70 milyon 253 bin TL karşılığında 11 bin 663 ton, yurtdışına da 11 milyon 859 bin dolar karşılığında 3 bin 144 ton zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı sattı.
Marmarabirlikin 2010 yılı ilk altı ayındaki satış miktarı, geçen yılın toplamının yarısını geçerek, 29 bin ton olan yıl sonu hedefinin aşılacağını gösterdi.