Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü heyeti, Marmarabirlik'e inceleme ve çalışma ziyaretinde bulundu.
Ziyarette, kooperatif işlemlerinin daha hızlı ve etkin şekilde yürütebilmesi için uygulanan Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) ilişkin değerlendirmeler ele alındı.
Marmarabirlik'in Zeytin Atıklarından Elektrik Üretme Projesi'ni de inceleyen heyet, zeytinyağ üretiminde ortaya çıkan karasuyun arıtılması konusundaki projenin dünyaya örnek olacağına işaret etti.
Heyete başkanlık eden Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, önemli başarılara imza atan Marmarabirlik'in, dijital kooperatifçiliğe öncülük yapmasının, kooperatifçiliğin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade etti. İki gün süren çalışmalarda konular detaylı bir şekilde müzakere edilirken, not edilen hususlarda geliştirilecek yazılım ile entegrasyon çalışması sağlanarak manüel uygulamalara son verilmesi planlanıyor.
"DÜNYAYA TANITACAĞIZ"
Bakanlık heyeti, dijital kooperatifçilikle ilgili çalışmaların ardından Marmarabirlik'in enerji üretim tesisini gezerek, bilgi aldı. Aynı zamanda Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (UZK) İcra Direktör Yardımcılığına seçilerek, 12 yıl aradan sonra tekrar üye olan Türkiye'yi temsilen göreve başlayacak Sepetçi, Marmarabirlik'in geliştirdiği enerji üretimi projesinin dünyaya örnek olacağını söyledi. Sepetçi, "Marmarabirlik, zeytinyağının en büyük sorunu olan karasuyun arıtılması için çevresel bir çözüm üretmiştir.Proje, çok yaygın olan üç fazlı sistemle üretimde ortaya çıkan karasuyun bertaraf'ı için doğaya saygılı bir çözüm sunmaktadır. Proje ile karasu tamamen bertaraf edilerek aynı zamanda enerji üretiminde kullanılmaktadır. Fosil kaynakların azalmakta olduğu ve çevre hassasiyetinin arttığı günümüzde yenilenebilir enerji üretimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tesis aynı zamanda kendi alanında bir ilk olma özelliğine de sahiptir. Projenin UZK aracılığıyla dünyaya tanıtımı için gayret harcayacağım" diye konuştu.
"MARMARABİRLİK ÖNEMLİ BİR DEĞER"
Geleceğin iki stratejik sektörünün gıda ve enerji olduğuna işaret eden Sepetçi, Marmarabirlik'in bu yönüyle Türkiye, Marmara Bölgesi ve üretici ortakları için önemli bir değer olduğunu vurguladı. Sepetçi, zeytini her yönüyle israf etmeden değerlendiren Marmarabirlik'in, kooperatif ilkelerini de hayata geçirdiğini sözlerine ekledi.
"ORTAKLARIMIZIN GURUR KAYNAĞI"
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ise Bakanlık heyetinin inceleme ve çalışma yapmak üzere Marmarabirlik'i ziyaret etmesinin, kooperatifçiliğin temsiliyeti ve Marmarabirlik'in geleceği açısından önem arz ettiğini söyledi. Zeytin atıklarından enerji üretimi projesini de değerlendiren Başka Asa, "Sıfır atık prensibiyle çalışan elektrik üretim tesisimizin, sektörün geleceği açısından örnek bir proje olması ve dünyada bir ilk olması Marmarabirlik ortaklarının gurur kaynağıdır. Son 5 yıldır Ar-Ge'ye büyük önem verdik ve Marmarabirlik'in geleceğini şimdiden planlamaktayız. Bu kapsamda yenilenebilir enerji projelerimize de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.