Marmarabirlik iştiraki olan Marzey AŞ’nin “Marmarabirlik Zeytin Entegre İşletme Atıklarının Yönetimi ve Enerji Kazanımı İçin Proses Geliştirilmesi” başlıklı 1 milyon 600 bin lira hibe destekli Enerji-Çevre Ar-Ge Projesi TÜBİTAK tarafından onaylandı. Proje ile Marmarabirlik, zeytin atıklarından enerji üretecek.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın verdiği bilgiye göre Marzey AŞ tarafından TÜBİTAK-TEYDEB’e sunulan proje, uygulamaya değer bulundu. Uygulanacak olan bu proje ile zeytin işletme atık suları bertaraf edilerek “sıfır atık” prensibiyle geri kazanılacak ve elektrik enerjisi üretilecek. Marmarabirlik Çevre Yönetim Müdürü Mehmet Şen koordinasyonundaki projeye Prof. Dr. Bülent Keskinler ve Yrd. Doç. Dr. Murat Doğru danışmanlık desteği veriyor.
ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİLECEK
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Projeyle Marmarabirlik Başköy Entegre Tesisleri’ne elektrik enerjisi üretimi ve karasu-salamura atıksu arıtma pilot tesisleri kurulacak. Atık sular incelenecek, zeytin işletme atıklarından elektrik enerjisi üretilecek. Marmarabirlik’in enerji ihtiyacının tamamı da bu tesisten karşılanacak” dedi.
Marmarabirlik iştiraki olan Marzey AŞ’nin gelir elde eden bir kuruluşa dönüştürülmesi kapsamında çevre danışmanlık hizmeti verebilecek çapta altyapı çalışmalarının da sürdürüldüğünü söyleyen Asa şunları söyledi:
“Çevre mevzuatı gereği işletmeler, çevre görevlisi istihdam etmek veya dışarıdan çevre danışmanlık hizmeti yeterlilik belgesine sahip firmalardan hizmet satın almak zorunda. Bu kapsamda bahse konu yeterlilik belgesini almak için çalışmalarımız sürüyor. Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nin enerji ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra özel sektöre de çevre danışmanlık hizmeti vermeyi de hedefliyoruz’’ dedi.