Marmara Bölgesinde zeytin hasadı sürüyor. Ancak bölgede etkili olan karakoşnil, zeytin sineği ve mantari hastalıklar nedeniyle dökülme yoluyla oluşan ürün kaybı üreticinin belini bükmeye başladı. Bölgede 30 bin dolayında ortağı bulunan Marmarabirlik, zeytin zararlılarını takibe aldı ve yapılması gereken mücadeleye ilişkin uyarı ve önerilerde bulundu.
Marmarabirlikten yapılan açıklamada, kampanya sürecinde özellikle karakoşnil hastalığı nedeniyle yoğun üretici şikayetleri geldiği belirtilerek, Bu bulaşıcı hastalığın rekolte ve kalite kaybına yol açtığı gözlenmektedir. Marmara Bölgesi genelinde bu yıl karakoşnilin yanı sıra zeytin sineği ve mantari hastalıklar nedeniyle dökülme yoluyla ciddi ürün kaybı yaşanmıştır denildi.
Hastalıklarla mücadelede Marmarabirlikin esasen, reçeteli ilaç satışından dolayı 2009 yılında üreticilerine zirai ilaç faturası karşılığı ödenmek üzere kredi verdiği, ancak uygulamadaki zorluklar ve yoğun ortak-kooperatif baskısı nedeniyle bu uygulamadan vazgeçilerek nakdi krediye dönülmek zorunda kalındığı, bunun dağıtılan kredilerin amacı dışında kullanılmasıyla büyük ölçüde mücadele zaafı yarattığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:
Özellikle karakoşnil mücadelesi, çok zorlu ve uzun soluklu bir savaş gerektirdiğinden üreticilerin bu konuda eğitilmesi ve desteklenmeleri gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi ağaçları tamamen sarması karballık adı verilen görünüme neden olması durumunda ürün kaybı % 60-70 olup; sonraki yıllarda ağaçlar meyve vermeyerek çalı formuna dönüşebilir. Marmarabirlik olarak Tarım teşkilatının önereceği hammaddeleri içeren ilaçların temini ve faizsiz kredili olarak üreticiye dağıtılması konusunda çalışma yapılmaktadır. Ayrıca bu hastalığın bölge ürünü için giderek vahametini artıran bir hal aldığı görülmüştür. Bu alanda gerekli zirai ilacın devletçe hibe yoluyla üreticiye sağlanması ve tarım teşkilatlarımız kanalıyla da ilaçlama yöntem ve zamanlaması konusunda üreticinin hassasiyetle yönlendirilerek takibe alınması en doğru yol olacaktır. Çünkü bu hastalığın kış mücadelesi de çok önemlidir.
Marmarabirlikin, zeytinde görülen hastalıklarla mücadeleye ilişkin önerileri şöyle:
Ağaçlarında hastalık görülen bölgelerde, hastalığın bulaşıcı özelliği nedeniyle mücadele herkes için zorunlu hale getirilmeli, Mücadele zaman ve yöntemi çok iyi tespit ve takip edilmeli En etkili mücadele ilacı tespit edilmeli ağaçların iç kısımları hava ve ışık alacak şekilde budamalar yapılmalıdır. Mücadelede kullanılacak ilaçlar mümkünse Tarım Bakanlığımızca hibe yoluyla tarım teşkilatı kanalıyla üreticilere dağıtılmalıdır.