İznik Çevre ve Yaşam Platformu, İznik’te açılacak maden ocağına karşı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Platform üyeleri çeşitli broşür ve bilgilendirme toplantıları ardından bugün de “Madene Hayır, İznik’e Dokunma ” sloganı ile eski belediye binası önünde imza kampanyası düzenledi.
İZNİK OVASI EKOLOJİK YIKIMA UĞRAYACAK
İznik Çevre ve Yaşam Platformu’un düzenlediği imza kampanyasında, günde 216 kilo dinamit patlatılacağı, yeraltı su kaynaklarının yatak değiştirmesine neden olacak, ağır metaller göle karışmasına, Kükürt salınımına ve Asit yağmurlarına sebep olarak İznik ovasındaki ve İznik Gölü havzasında bulunan 700 bine yakın meşe ve kayın ağacı yanında ovadaki binlerce Zeytin ağacının zarar göreceği kısaca İznik ovasında Ekolojik yıkıma uğratacak maden ocağına karşı 1000’e yakın vatandaş bugün imza için bir araya geldi.
İznik Çevre ve Yaşam Platformu adına konuşan Taylan Devrim Ercan, “Unesco Kültür Mirası geçici listesinde yer alan İznik, bugün ne yazık ki açılması planlanan maden ocakları ile anılıyor. Ergüden madencilik işletmesi, İznik-Aydınlar Mahallesinde çinko-bakır-kurşun aramak için gerekli işlemleri başlatarak, İznik’in eşsiz güzellikteki doğasının tam orta yerinde bir maden arama sahası kurmayı planlamaktadır. Söz konusu edilen faaliyet alanı 1.800 hektardan büyük bir araziyi kaplamaktadır.1. sınıf tarım arazisi olan bu alanda bölge halkı geçimini zeytinden sağlamaktadır. Eğer bu proje hayata geçirilecek olursa, kaliteli ürün veren zeytin ağaçları kesilecek, toprak, madenin çevreye vereceği zarar ile tarımsal verimliliğini kaybedecek ve köylünün en önemli geçim kaynağı ve üretimden beslenen hayat tarzı da ellerinden alınmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
MADEN SAHASI İZNİK’TEN DAHA BÜYÜK
Bursa Doğader Başkanı Caner Gökbayrak, “Maden hakkında ÇED raporunu detaylı olarak incelerseniz sahanın başta Aydınlar, Derbent köylerini ve zeytinlik alanlarını kapsadığını görürsünüz. ÇED raporunun verildiği alan İznik’ten daha büyük. Madene ruhsatı, İznik gölü koruma bandına rağmen verilmiş. ÇED raporları bilimsel raporlara dayanmalı. Madenler konusunda 5 kez yönetmelik değiştirilmiş. Bu halkın aleyhine şirketlerin lehine olmuş. Maden arama alanı çok küçük. Ruhsat alanı ise devasa. Günde 216 kilogram dinamit patlatacaklar. Ayda 5 bin 616 kilogram eder. Bunun etkenleri dehşet verici olacak. Orman ve zeytin tarlaları toza bulanacak. Yapraklara bulaşan toz zamanla ağacı da yok edecek. Yeraltı su kaynakları yer değiştirecek. Evlerde kalıcı hasarlar belirecek. Bitkisel toprak yüzeyi 11 cm derinliğinde kazınacak bu tam 7 yıl sürecek” dedi.
İznik Çevre ve Yaşam Platformu, İznik halkının bu yaşanacak olumsuzlukların şu an farkında olmadığı veya eksik bilgiye sahip olması dolayısı ile vatandaşların doğru bilgi ve doğru yönlendirilmesi ile bu maden ocağı faciasının İznik ovasına zarar vermemesi için tüm güçleri ile çalışacaklarını ifade ettiler.