Bir süredir Cami – Kilise tartışmasına konu olan İznik Ayasofya’da, kılınan Bayram namazı ile tüm tartışmalara nokta koyuldu.
Mülkiyeti Orhan Gazi Vakfına ait olan ve günümüzde kayıtlarda Orhan Cami olarak bilinen eserin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğü ifade edilen, Büyük bir yangın sonrası hasar görüp, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından onarılmıştı. Hıristiyan âlemi için kutsal sayılan tarihi yapı 2007'de başlatılan çalışmalarla restore edilmişti. Hıristiyan dünyası için önemli kararların alındığı 787 yılında 7'inci Konsül toplantısının yapıldığı Ayasofya, bu saatten sonra resmi bir cami statüsü ile hizmet verecek.
Bayram sabahı Camiye erken saatlerde yoğun trafik yaşandı. Sabah namazı için pek çok İznikli 90 yıl aradan sonra ilk kez namaz kılarak Ecdad yadigarı eserin yeniden camiye çevrilmesinin memnuniyetini yaşadı. Görüşlerini aldığımız birçok İzniklinin fikri, son günlerdeki tartışmaların aksine “Geciken bir çalışmaydı” oldu.
Tarihi yapıttaki ilk namaz için AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın, Hüseyin Şahin, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu, İsmet Su, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı ile birlikte İznik Bld. Başkanı Kadri Eryılmaz, Yenişehir Bld. Başkanı Bülent Hamdi Cingil, İnegöl Bld. Başkanı Alinur AKTAŞ, bir çok bürokrat ve vatandaşlar da sabahın erken saatlerinde Ayasofya’da bir araya geldi.
Yaklaşık 450-500 kişilik topluluk İznik İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı tarafından kıldırılan bayram namazı ile 90 yıl aradan sonra bir ilke imza attı.
Bayram Sabahı Siyasilerden Ağır Eleştiriler
Ayasofya’nın cami olarak Orhan Gazi tarafından vakfedildiğini belirten AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Türkiye’de Vakıflar’a ait birçok eser var. Bu eserlerin amacına uygun hale dönüştürülmesine yönelik çalışmalarımız bundan sonra da sürecek. Eleştiriler olabilir. CHP İl yöneticileri gelip, uygulamaya tepki göstermiş. Kendilerinin bugün burada olup, bu coşkuya ortak olmalarını isterdim. Ama onlar şuanda burada olmak yerine muhtemelen bayram namazını laikliğe aykırı bulup evinde kılıyorlardır” dedi.
Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Hüseyin Şahin ve Kemal Şerbetçioğlu da vakfedilen tarihi eserlerin aslına uygun hizmet vermesinin gayet doğal bir hareket olarak yorumladılar.
Bayram namazı için İznik’e gelen Ak Parti milletvekillerinin namaz bitiminde gazetecilerin sorunlarını yanıtlarken CHP yöneticilerine gösterdiği ağır ithamlar bazı vatandaşların tepkisini de aldı.
Genel kanı “Böylesi bir bayram sabahında 90 yıl aradan sonra kılınan ilk namazın hazzını yaşamak yerine siyasi show’a dönüştürülmesi hiç hoş bir şey değil, böyle bir tartışmanın yeri burası olmamalıydı” oldu.
Bu Tekbir Seslerini Yeniden Duymak Mutluluk Verici
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de 1331’de Orhan Gazi tarafından camiye çevrilerek vakfedilmesi ardından 680 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya’nın tarihte hiçbir zaman müze olarak kullanılmadığına dikkat çekti. Ertem, “1922’de Bursa’nın işgali sonrası harap hale gelen tarihi yapı hiçbir zaman müze olarak kullanılmadı. Yaklaşık 90 yıl aranın ardından yeniden aslına uygun olarak camiye çevrilmesi ve vatandaşların bugün büyük coşkuyla namaz kılması görülmeye değerdi” dedi.
Başkan Kadri Eryılmaz düşüncelerini, “Bu eserin cami olması için çalışan Öncelikle Vakıflar Genel Md. ve Bölge Md.’ne, tüm siyasilere, bütün bürokratlara içtenlikle teşekkür ederim” sözleriyle özetledi.
İznik S.T.Kuruluşları Şimdi Ne Düşünecek?
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Ayasofya Camii’nin içerisinin de tekrar restore edileceğini belirterek, “Öncelikle pencereleri onaracağız. Buranın cami olarak kullanılması için en kısa sürede caminin tüm eksikliklerini gidereceğiz” diye konuştu.
Basın yayın organlarında Ayasofya’nın hem cami olarak hem de ayinlere açık kalacağı yönündeki haberlerin yayınlandığına işaret eden Ertem, “Böyle bir durum söz konusu değil. Bir yandan namaz kılınacak, diğer yandan ayin yapılacak. Bu İslam’a uygun bir manzara değil, mümkün de değil. Kesinlikle burası Cami olarak yeniden düzenlenecek” diye konuşması kafalarda farklı düşünceler yarattı.
Bilindiği üzere Ayasofya’da bu güne değin binlerce turist çeken İsa ve Havarileri temsil eden resim yanında duvarlarda Hıristiyan inancına ait kabartmalar ve pek çok farklı obje burada yer alıyor, bunların akibeti ne olacak?
İznik S.T.Kuruluşları yaptıkları ikinci toplantıda ortak bir açıklama ile
“İncelemelerimiz sırasında aldığımız bilgiler ve gördüklerimiz doğrultusunda söyleyebiliriz ki; tarihi dokuyu bozacak veya herhangi bir tahribata yol açacak durum bulunmamaktadır. Buradaki gerçek amaç tarihi dokuyu koruyarak daha cazip hale getirmek ve İslam dininin ne kadar uygar ve hoşgörü dini olduğunu tüm dünyaya göstermektedir. Burada hem Hıristiyan âlemi ibadetlerini yapabilecek, hem de Müslümanlar namaz kılıp ibadetlerini gerçekleştirebileceklerdir. Kimsenin aklını karıştıracak bir durum bulunmamaktadır. Tüm Müslüman ve Hıristiyan âlemini buraya görmeye davet ediyoruz.“
sözleri ile basın açıklaması yapmıştı.
Editör Notu;
–Tüm bu gelişmeler ışığında İznikli sade vatandaş 90 yıl sonra Ayasofya’da namaz kılma hazzını yaşarken Turizm sektöründeki ve Çinicilik sektöründeki ticaret mensupları Ayasofya’nın statü değiştirmesinin gelecekte ilçe turizmini nasıl etkileyeceği konusunda tereddüt yaşadığı da bir gerçek.
— Namaz çıkışında düşüncelerini açıklayan AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, sanırım bazı haberleri gözden kaçırmış görünüyor. CHP il başkanını savunacak kişi ben değilim ama O haberi yapan kişi olarak bazı bilgileri tekrar gözden geçirmekte fayda var. İl Başkanı açıklamasında buranın hem cami, hem de kilise olarak kullanılması konusunda çekincelerini belirtmiş ve Devlet kuruluşları Bakanlık, Valilik, Kültür Md. tarafından bastırılan tüm broşürlerde buranın Müze olarak yer aldığı konusunu dile getirmişti.
Vakıflar Genel Md. Adnan Ertem’de zaten buranın iki inanca hizmet etmesi konusunu “İslam dinince uygun değil, mümkünde değil” sözleriyle destekliyor. Dolayısı ile bu konu gündeme taşınıp Mübarek Bayram sabahı siyasi show düşünülmesi hoş bir karar olmadı.
— Bu haberi yazarken biraz geniş tuttum. Bazı bilgileri aktarırken bazı konularında öz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. İznikli olarak tüm konularda her yerde konuşuruz ama kayıt altına almaya kalktığımızda kimse konuşmaz. Acı bir gerçeğimiz bu.
Ayasofya konusu göründüğünden öte çok önemli bir konu. Bu konu İznik’in geleceğini etkileyecek göz ardı edilmemesi gereken bir konu.
Bir tarafta yıllar sonra Namaz kılma hazzını yaşarken, diğer tarafta zaten ip üstünde giden İznik Ekonomisini daha da kötüye götürecek bir riski İznikli olarak gögüsleyebilecekmiyiz? Yada böyle bir risk söz konusu değimli?
— Bu site, bu sayfalar düşüncelerini özgürce paylaşacak, paylaştığı fikrinin de sonuna kadar arkasında duracak her kese açıktır.