İznik Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere Biyoteknik mücadele konusu uygulamalı olarak gösterildi.
Çamdibi Köyü'nde ev sahibi çiftçi Hakan Akın'ın bahçesinde verilen eğitime İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner, İlçe Ziraat Odası yetkilileri, Ziraat Mühendisleri, yayıcı üretici firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.
Verilen eğitimde Biyoteknik mücadelenin ne olduğu, nasıl yapıldığı, nerelerde kullanıldığı ve avantajları konusunda bilgi verildikten sonra Bağ Salkım Güvesi ile mücadelede kullanılan yapay feromon kokusu yayıcı araçların bağın nerelerine, nasıl bağlanması gerektiğiyle ilgili ve ne kadar süre etkinliğini sürdürdüğüyle ilgili çiftçiler uygulamalı olarak gösterildi.
İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, bağların en önemli zararlısı olan Bağ Salkım Güvesi'ne (Lobesia botrana) karşı kimyasal mücadeleye alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadelede çiftçi katılım oranını arttırıp çiftçilerin eşgüdümlü hareket etmelerini sağlayarak İznik üzümündeki hem kimyasal oranını azaltacaklarını hem de kurt deliklerine bağlı kayıpları sıfıra indireceklerini ifade ederken bu teknik sayesinde Bağ Salkım Güvesi'ne karşı zaman içerisinde kimyasal ilaç uygulamasına gerek kalmayacağını, kimyasal ilaçla teması kesilmiş üzüm ve diğer ürünleri üreterek vicdani bir sorumluluğu da yerine getirmiş olacaklarını söyledi.
Kaymakam Pehlivan konuşmasında ayrıca, "İznik ilçemiz tarih kenti, kültür kenti, medeniyetlerin başkenti ama aynı zamanda bir tarım kenti. Her dönemde toprağının verimliliği ile de anılan bir kent. Tarım sektörü dünyanın en vazgeçilmez sektörlerinden bir tanesi. Bundan önceki gözlem ve deneyimlerimiz ışığında ileriye yönelik atacağımız adımlar konusunda tarımsal faaliyetlerimizde bilimin ve teknolojinin gerekleri doğrultusunda bilinçli davranmamız gerekmektedir. Biyolojik ve biyoteknik mücadele ile kalitesi artan ürünlerimiz, organik ürünlere talebin gün geçtikçe arttığı günümüzde tercih edilen ürünler arasında yer alacaktır. Bunun hem maddi karşılığını görmek hem de daha sağlıklı ürün yetiştirmiş olmanın manevi hazzını yaşamış oluruz. Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin ilçemizde yaygınlaşması için bizzat ve ilgili birimlerimiz aracılığıyla bu işin sürekli takipçisi olacağız ve çiftçilerimizin birlikte hareket etmelerini teşvik ederek bu konuda eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz.’’ dedi.
Konu ile ilgili olarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner konuşmasında ise; "Tarımda zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay ve doğal maddeler mevcuttur.Biz bunlara feromon adı veriyoruz. Çevre ve insan sağlığına zararı olmayan ve aksine kimyasal kullanımını azalttan, dekara 50 TL gibi bir maliyeti olan bu uygulamanın dekara 35 TL kısmının Bakanlığımız tarafından da desteklenmektedir. Bu uygulamanın ilçemizde sadece bağ salkım güvesi biyoteknik mücadelesi ile kalmayıp, diğer Bakanlığımız tarafından desteklenen ürünlerde de yaygınlaştırılması gerekmektedir." dedi.
Bu uygulamayı 3 yıldır kullanan ve memnuniyetini ifade eden ev sahibi çiftçi Hakan Akın'da özellikle siyah üzümde ürünün faydasının daha belirgin gözlemlendiğini belirterek, ürünü kullandıktan sonra kimyasal mücadeleyi azalttığını, maliyetin düştüğünü ve daha kaliteli ürün yetiştirdiğini söyledi.