İznik CHP ilçe yönetimi dörtyol meydanında Atatürk büstü önünde son yıllarda yaşanan kadına yönelik şiddeti istinaden basın açıklamasında bulundu.
İznik CHP Kadın Kolları Başkanı Berrin Öztürk tarafından yapılan basın açıklamasında, ”Son yıllarda kadına yönelik kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin eğitimli eğitimsiz, köylü kentli, genç yaşlı demeden sistematik bir şekilde artmaktadır. 2018 yılında 440 Kadın 2019’un ilk 11 ayında en az 430 kadın öldürüldü. Ekim’de 36 kadın öldürülürken Eylül’de 53 kadın cinayete kurban gitti. Kadın cinayetleri ve kadına şiddet devam ediyor. Isparta’da ayrılmak istediği erkek arkadaşı Zafer P. tarafından öldürülen üniversiteli 19 yaşındaki Gülay Cankel büyük Yankı uyandırdı. Ordu’da evinin önünde bir saldırgan tarafından bıçaklanan 20 yaşındaki balerin Ceren Özdemir’in yaşamını yitirmesi de ülke gündemine oturdu.
Kadın Cinayetleri Bireysel Olaylar Değildir
Kadın cinayetlerini durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2010 yılında 409, 2018 yılında 440 kadın öldürüldü. Kasım ayında öldürülen 39 kadının 11’i kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 11’i Evli oldukları erkek, ikisi eskiden evli olduğu erkek, biri eskiden birlikte olduğu erkek, 4’ü babası, 3’ü akraba- tanıdık, 2’si oğlu biri kardeşi, 4’ü de birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların 13’ünün ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 5’i darp edilerek, 3’ü kimyasal madde ile 3’ü yüksekten düşerek biri boğularak ve biri de hem kimyasal madde ve yüksekten düşerek hayatını kaybetti. 5’inin nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadın cinayetleri bireysel olaylar değildir. Toplumun kadına bakışı kadının hak ve özgürlüklerinin tanınması erkek egemen anlayışının değiştirmeye çalıştırılması, kadın üzerinden yanlış söylemlere ve beyanatlara son verilmemesi ve kadının birey olmasının önünde devamlı olarak set çekilmesinin sonucunda gelinen noktadır ve toplumsal bir sorundur.
Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmasının ne kadar önemli olduğu her bir cinayette ortaya çıkmaktadır. Türkiye, “Kadına karşı ve her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi – CEDAW” ve “Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi sözleşmesi -İstanbul sözleşmesi “’ni imzalamış ve indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğinin yapılmasını bekliyoruz.” Dedi.