25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü dolayısı ile İznik kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı, resmi kurum ve kuruluşlardan yeterli ilgiyi görmedi.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası İznik Devlet hastanesi iş yeri temsilciliği ve Eğitimsen İznik şubesi başkanlığı ile ortaklaşa düzenlenen "kadına yönelik şiddet" konulu toplantıda KESK kadın komisyonu üyesi Edibe Aşık, yaptığı konuşmada, son yıllarda giderek artan kadına yönelik şiddeti durdurmak için farklı platformlarda harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Bu şiddetin önüne geçilmesi için öncelikle kişilerin eğitim seviyesinin ve gelir seviyesinin belli bir çizgiye yükseltilmesi gerektiği ifade edildi.
Eğitim seviyesinin yükselmesinin kadına yönelik şiddeti azalttığını ancak hiçbir zaman sıfırlamadığı, Türkiye'de üniversite mezunu kadınların yüzde 7'sinin aile içi şiddet gördüğü bildirdi. Ailesinde çocukken şiddet görmüş kişilerin, büyüyüp yuva kurduğunda da şiddete maruz kalma yada şiddet gösterme eğiliminin diğer bireylere göre iki kat fazla olduğunu, üç yıllık bir araştırmaya göre Türkiye'de her 3 dakikada bir kadının şiddetle karşılaştığının tespit edildiğini aktaran Aşık, bu süreçte 1985 kadının, şiddet sonucu hayatına son verdiğini aktardı.
YAŞANAN ŞİDDET OLAYLARINDA SESSİZ KALAN BÜYÜK BİR MAĞDUR KİTLESİ MEVCUT
2008-2011 yıllarına ait çeşitli kurumlara, aile içi şiddet olayları kapsamında yapılan başvurulara ilişkin bilgiler ışığında, en çok aile içi şiddetin yaşandığı il Bilecik (binde 33). Bilecik'i Elazığ (binde 32), Isparta (binde 28), Karaman (binde 20), Kayseri (binde 20), Denizli (binde 20), Bartın (binde 20), Bursa (binde 12) olarak sıralanıyor.
Türkiye'de, 13 milyon 624 bin nüfusuyla en çok insanın yaşadığı İstanbul, aile içi şiddette 10 bin 207 rakamıyla 65. sırada. Ankara (4.938) 46., İzmir (5.907) ise 17. sırada yer alıyor.
Batman en az aile içi şiddet olayının yaşandığı il. İlde 2011'de binde 0.1 oranında aile içi şiddet meydana gelirken sırasıyla Hakkari (binde 2), Şırnak (binde 3), Van (binde 3), Bitlis (binde 3), Bingöl (binde 4), Mardin (binde 5), Trabzon'da ise (binde 5).
Edibe Aşık; " Son günlerde ülke gündemine farklı şekillerde yansıyan Kadına yönelik şiddet davalarında verilen yanlış kararlar, aile içindeki bireyler yanında, tüm kamu ve kuruluşlarının da bu konuda dikkatinin çekilmesini ortaya koymuştur. Bu sıkıntıları ancak hep birlikte ortak çalışarak aşabiliriz. Bu toplantı dolayısı ile İznik'teki tüm kuruluşları davet etmemize rağmen burada gördüğümüz gibi bir çok kurum yetkilisi burada mevcut değildir. Bu durum sadece İznik için geçerli değil, maalesef bunu tüm ülkede yaşıyoruz. Yetkililerimiz bu konuya ortak olmaktan kaçınmaktadırlar." diyerek tepkisini ortaya koydu.
Diğer konuşmacı Avukat Zeynep Erdoğan ise bu konuda 12 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun içeriği konusunda bilgi aktardı. Kanunun içerik olarak ayrıntılı fakat uygulama esnasındaki çekincelerini ortaya koydu.