Bursa’nın İznik ilçesinde yaşayan girişimci, İznik çinisine yeni bir soluk katarak 19 senelik verdiği emeğinin karşılığında bugün yurt dışına ihracat yapıyor. 48 yaşındaki İznikli girişimci Emin Çil, 1999 yılında başladığı ve 19 yılını verdiği çini sektöründe bugün yurt dışına ihracat yapma başarısını yakaladı.
Ailesi ile birlikte girdiği çini sektöründe alışıla gelmiş İznik çinisi olan karo ve vazo gibi ürünler yerine İznik çinisini mobilya sektörüne uygulayarak çıktığı yolda bugün Azarbeycan, Makedonya, Irak, Yemen, Suriye ve Rusya gibi ülkelerde ürünlerine pazar buldu.
İznik’in İlk Yerli ve Milli Üretimini Yaptım
Emin Çil, “Bu işi yapan yoktu, ustası da yoktu” diyerek başladığı konuşmasında, ” Kullandığım alt yapı ürünleri ve makine aksamı tamamen kendime ait. İhtiyacıma göre kendim tasarladım, kendim geliştirdim. Kendimce İznik çinisine farklı bir tarz yarattım. Sadece bir ürün için altı yılımı verdim. Bu sektörün ustası olmadığı için deneme yanılma yoluyla ilerlemek zorundaydım. Yaptığım işi, sektörde İznik malzemesini, İznik çamurunu mobilya sektörüne uygulamak olarak ifade edebilirim. Sektörde talep yüksek, şu an 90-100 bin gibi rakamlarda talep var ama ben aile firması olarak ayda 60 bin ürün çıkarabiliyorum. Ürünlerimizin %95’i yurt dışı bağlantılı. 26 çeşit ürünümüzü toplamda 6 ülkeye ihraç ediyorum. Bu ürünlerden el dekoru yapılan var, baskılı olanlar var, renkli sırlar ile ürettiğimiz ürünlerimizde sağlık konusunda hiçbir sorun yaşamıyoruz, tüm malzemeler sağlık standartlarına uygun. Ürünlerin tamamı dünya standartlarında. Yakın bir zamana kadar metal aksamın tamamı döviz bazında dışarıdan temin ediyorduk. Kazancımızın büyük bir kısmı buraya gidiyordu. Bunu önlemek amacı ile metal aksamlarını da üçte bir oranında azaltacak şekilde kendim üretmeye başladım. Dışarıdan alınan malzemeler ile üretim yapanların artık para kazanma şansı yok. Herkes kullanacağı malzemeyi kendi üretmek zorunda ki, para kazansın. En son Bağdat’tan gelen müşterilerimizi ağırladık. Aldıkları ürünlerin nasıl ve nerede yapıldıklarını merak etmişler. İznik’e geldiler, atölyemizde misafirimiz oldular. Ürünler için geldiler ama İznik’in tarihi dokusuna da hayran kaldılar. Bu sektörün atanmış ve seçilmişlerin desteğine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Tek bir örnek vereyim çini üretiminde doğal kuvars en önemli malzeme. Bu Kuvars İznik’i çevreleyen Samanlı dağlarından çıkarılıyor. Özel bir firma buraya yıllar önce gelmiş buradan çıkardığı Kuvars’ı paketleyerek biz çinicilere çok yüksek fiyatlara satıyor. İznik olarak sadece bu konuda gelişme göstersek bu sektörde çok daha başarılar kazanılır diye düşünüyorum.”
diye konuştu.