2015 yılında start alana fakat bu güne değin sekteye uğrayan İznik’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için gereken çalışmalar İznik’te gerçekleştirilen toplantı ile yeniden start aldı.
15 Nisan 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilen İznik’in asıl listeye alınması yönündeki çalışmalar, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 1. Murat Hamamı Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla yeniden gündeme taşındı. Toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, AK Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir ile basın mensupları da katıldı.
İZNİK SADECE BURSA’YA DEĞİL TÜM İNSANLIĞA MİRASTIR
İznik’in sadece Türkiye’ye değil bütün insanlığa bırakılmış evrensel bir değer olduğunu ifade eden Aktaş, ” İznik’in, milattan önce 2500 yıllarına kadar uzanan bir yerleşim tarihi olduğunu biliyoruz. Bu topraklar Bitinya Krallığı’na başkentlik yapmış, Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirleri arasında yer almıştır. Osmanlılar tarafından fethedilinceye kadar, 4 imparatorun taç giydiği bir yer olmuştur” diye konuştu.
KADROMUZU YENİLEDİK
Başkan Aktaş, UNESCO çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde sürdürüldüğünü kaydetti. Sürecin hızlandırılması ve daha verimli hale getirilmesi için İznik Alan Başkanlığı görevine Prof. Dr. Murat Taş’ın atandığını dile getiren Başkan Aktaş, revize edilen kadro ile bölgenin turizmde hak ettiği konumlara gelmesi yönünde yürütülen çalışmaları etkinleştirdiklerini ifade etti. Başkan Aktaş, “Başta sur ve kapıların restorasyon çalışmaları, Roma Tiyatrosu, çini fırınları, sualtı bazilikası başta olmak üzere birçok alanda yapılan arkeolojik kazı ve düzenlemeler, 1. Murat Hamamı ve Nilüfer Hatun İmareti gibi birçok anıt eserin restorasyonu, Yeşil Camii çevre düzenlemesi, İznik sahil düzenlemesi, Abdülvahap Tepesi düzenlemesi, surların çevre temizliği ve düzenlemesi, İznik Çevre Yolu, doğalgaz altyapı çalışmaları, anayollarda ve diğer yollarda yapılan üst yapı ve peyzaj düzenlemeleri bu çalışmaların başında gelmektedir” şeklinde konuştu.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise konuşmasında ilçenin kurtuluşunun (3T ) yani tarih, tarım ve turizme bağlı olduğunu anlattı. İznik’in sanayi kenti olmasına fırsat vermeyeceğiz. Bu amaçla çıktığımız yolda, 2014 yılında UNESCO’nun yedek listesinde yerimizi aldık. Alan başkanlığının çabaları ile en kısa zamanda asıl listeye geçeceğimize inanıyorum” dedi.
BAZİLİKA AYRI BİR DEĞER
Alinur Aktaş ve beraberindeki grup üyeleri toplantı ardından Restorasyonu devam eden İznik Gölü içinde bulunan Bazilika’da incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından kısa bir slayt gösterimi ile kazı çalışmaları hakkında bilgilendirilen grup üyeleri saha sonra sal üzerinde tarihi yapıyı gezdi. Başkan Aktaş, ” Bazilika insanlık tarihi açısından çok daha ayrı bir değer taşıyor. Buradaki çalışmaların tamamlanması tüm Dünya’nın dikkatini buraya çekecektir.” diye konuştu.