İznik’in fethinin 688.yıl dönümü kutlamaları tarihi Yenişehir Kapı’dan Mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı.
İznik’teki Fetih kutlamaları, Orhan Gazi’nin 1331 yılında fetih ardından İznik’e girdiği Yenişehir Kapı’da okunan fetih selasıyla başladı. Törene AK Parti Bursa milletvekili Zafer Işık, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, Belediye Başkanı Osman Sargın ve protokol mensupları ile vatandaşlar katıldı. İznik Mehter Takımı eşliğinde Atatürk Caddesi’nden eski belediye binası önüne kadar kortej eşliğinde yüründü. Atlı birlikler ve Geleneksel Okçuluk Kulübü de korteje eşlik etti.
Ayasofya Camii önünde yapılan okçuluk gösterileri halktan yoğun bir ilgi görürken eski belediye binası önündeki törende Belediye Başkanı Osman Sargın açılış konuşmasında tarihte İstanbul’a açılan kapının İznik’ten geçtiğini ifade ederken “İznik Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk Türk Başkenti olmuştur. Böylesine anlamlı bir şehirde devlet gelişir ve büyük bir alana hükmetmeye başlar. İşte dün İstiklal Savaşı’nda olduğu gibi, Çanakkale de olduğu gibi, 15 Temmuz da, Afrin de olduğu gibi bu millete karşı Haçlı Orduları, şer odakları üzerimize bu günde de geliyor. Bu millet 2000 yıllık devlet geleneğinden geliyor. Çünkü bu millet ölürsek şehit, kalırsak gazi bilinciyle yaşıyor. Cenab-ı Hak tüm şehitlerimizi rahmetiyle muamele eylesin. Gazilerimize acil şifalar ihsan eylesin” dedi. Başkan Sargın ayrıca 5 yıl sürecinde İznik’e yaptıkları hizmetleri anlatarak, helallik istedi.
Belediye başkanı ardından Kürsüye gelen İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, “ Sayın belediye başkanımız İznik’in fethini ayrıntıları ile anlattı. Ben bu vesile ile fetih ile işgal arasındaki farka değinmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Orhangazi İznik’e geldi ve Ayasofya Camiinde iki rekat şükür namazı kılması ardından İznik’in yerel halkına hitaben “ Bu Ayasofya’yı kılıç hakkı olarak camiye çeviriyorum. Ama sizler her türlü dini vecibelerinizi serbestçe yerine getirebilirsiniz. İster burada kalır bizimle beraber burada yaşar isterseniz gitmekte de özgürsünüz. Gideceğiniz yere kadar kadarda can güvenliğinizi biz sağlayacağız “ der. Bu aslında Osmanlının kurulduğundan yıkılışına kadar bir düsturudur. Osmanlı feth ettiği yerlere bu anlayışla adaleti, huzuru ve iyi niyeti götürdü. Osmanlı hiçbir zaman sömürgen bir devlet olmadı. Bunu nerden anlıyoruz, Osmanlının bıraktığı topraklarda yaşanan kargaşalardan anlıyoruz. Bu kültür aynı zamanda Kurulan Türkiye Cumhuriyetine de miras kaldı. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” anlayışı da Osmanlıdan gelen bir uzantısıdır” diye konuştu.
Konuşmalar ardından Fetih töreni folklor ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.