Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe ve beraberinde Bakanlık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile İznik’te mevcut tarihi eser ve çalışmalarını yerinde inceleyerek Kaymakam Ali Hamza Pahlivan ve Belediye Başkanı Osman Sargın‘dan bilgi aldı. Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, 2012 yılı Haziran ayında restorasyona alınan ve 5 yıldır ziyaretçilere kapalı olan İznik Müzesi’nin 2017 yılı sonuna kadar teşir ve tanziminin bitirilerek yeniden ziyarete açılacağını müjdeledi.
Başta İznik Müzesi, Ayasofya, restorasyonu yeni bitirilen Lefke Kapı, Roma Tiyatrosu, Bazilika ve Çini Vakfı’nı gezen Kocameşe, restorasyonu yeni bitirilen tarihi Lefke Kapı’daki surları ziyaretinde surların üzerindeki bina konduları hayretle karşılaması üzerine Kaymakam Ali Hamza Pahlivan konu ile ilgili olarak, surlardaki mevcut binalar için bir komisyon kurulduğunu, tapusu olanlar ile işgal durumu olan binaların envanter çalışması yapıldığını ve kamulaştırma işlemlerinin devam ettiğini belirtti.
ÇİNİ VE ARKEOLOJİ OLMAK ÜZERE İKİ AYRI MÜZE OLACAK
Kültür varlıklarının İznik’te çokluğuna dikkat çeken Kaymakam Pehlivan ve Başkan Sargın, Yenişehir Kapı mevkiinde Vakıflara ait olan 7 bin 365 metre kare alana sahip bir arsanın yeni bir arkeoloji müzesi için biçilmiş kaftan olduğunu belirttiler. Alınan bilgiye göre İznik Kaymakamlığınca daha öncesinde bu konu ile ilgili olarak Kültür Bakanlığı’na sunulan bir projenin mevcut olduğu ve Vakıflar ile sağlanacak mütabakat sonrasında 3 bin metre kare kapalı alan üzerine iki kattan oluşacak yeni bir arkeoloji müzesinin inşa edilmesi hedefleniyor. Tarihi Yeşil Camii ve Şeyh Kudbeddin Camii arasında halen mevcut olan İznik Müzesi’nin ise Çini müzesi olması yönünde çalışmalar başlatılacak.
Öncesinde mevcut binanın resterasyonu ve Modern bir müze binası yapımı için 5 yıl önce başlatılan çalışmada İznik Müzesinin bahçesinde tarihi bir yapı ortaya çıkmış ve yapılan projede revizyona gidilmişti.
TARİHİ BAZİLİKA APOLLON TAPINAĞI ÜZERİNE Mİ İNŞA EDİLDİ?
Müsteşar yardımcısı Kocameşe, Bazilika’daki incelemeleri sırasında yetkililerden bilgi aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında İznik Gölününün 20 metre açığında 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika’nın keşfinde yeni bir gelişmede gündeme geldi.
Uludağ Üniversitesinin üzerinde bilimsel çalışma yaptığı göl içindeki tarihi kilisenin, kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceğini öne süren Kocameşe’ye yetkililer, bu konunun bilimsel olarak doğrulamak için henüz çok erken olduğunu, araştırmaların ise sürdüğünü ifade ettiler. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde Bazilika’nın İznik Ayasofya Camii mimarisi ile birebir aynı olduğu, Bazilikanın ise 10 metre daha uzun olduğu belirtildi.