Berlin Teknik Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Yüksek Mimar Ayşe Dalyancı tarafından tez olarak İznik Surları ele alındı.
Aynı zamanda Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölümünde ders de veren Dalyancı, Arkeoloji Bölümü araştırma görevlileri Ahmet Ali Altın ve Serkan Gündüz’le beraber, surlarda 5 gün süren ilk çalışmasını tamamladı. Yapılan bu çalışmaların aynı zamanda yakın gelecekte surların restorasyonuna kaynak olacak şekilde hazırlanıyor.
4970 m. uzunluğundaki tamamen korunmuş 113 burcu ve 4 ana kapısıyla Anadolu'daki geç Roma ve Bizans dönemine ait en önemli örneklerden biri olan İznik Surlarının, şu ana kadar yapılan yüzeysel çalışmalar haricinde ilk defa bu kadar detaylı bir belgelendirilmesi yapılacak. Projenin ilk aşamasında surların ve tek tek her burcun fotoğrafını çekip, Lefke Kapıda da ayrıca "Total Station" adı verilen cihaz ile kapının rölövesine yönelik ilk ölçümler tamamlandı.
Proje danışmanlığını Berlin Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Dorotheé Sack’ın yaptığı, İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ile Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in desteğini alan bu çalışmaların önümüzdeki günlerde detaylı rölöve ve fotoğraflama çalışmaları ile devam edeceği belirten bu ilk çalışmada, Projeye finasman desteği bulunması halinde surların üç boyutlu lazer taramasını yaparak bu tarihi surları en küçük detaylarına kadar belgelemek istediklerini İfade eden Mimar Ayşe Dalyancı,
"Bu çalışma tarihsel bir kaynak olmakla beraber yapılacak restorasyon çalışmaları için de önemli bir temel oluşturacak. Bu konuda çalışmalarıma destek olanlara, özellikle danışmanım Prof. Dr. Dorotheé Sack’a, Prof. Dr. Mustafa Şahin’e ve İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz’a çok teşekkür ediyorum." dedi.