İznik’te geçtiğimiz günlerde meydana gelen dolu yağışının ardından ilçe Ziraat Odası ve ilçe Tarım Müdürlüğü, zarar tespit çalışmalarına devam ediyor.
İlk belirlemelere göre, dolunun etkili olduğu Orhaniye, Ömerli, Elbeyli, İnikli, Çakırca köylerinde 10 bin dekar ekili tarım arazisinde milyon liralarca zarar tespit edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi İznik ilçe örgütü, dolunun ardından TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ı İznik’e çağırdı. Sarıbal dün ilçeye gelerek, CHP ilçe başkanı Ayan Özer, yönetim kurulu üyeleri ve ilçe Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu ile birlikte dolu afetinden etkilenen tarım arazilerini inceleyerek çiftçiler ile görşmelerde bulundu.
“İSTANBUL’DA ARACIN CAMINA VAR, ÇİFTÇİYE YOK”
Milletvekili Orhan Sarıbal, ürünü zarar gören Orhaniye köylüsüyle bir araya geldi. Muhtar Suat Ateş’in karşıladığı Sarıbal, “İstanbul’da yaşanan dolu afetinde hükümet, lüks araç sahibine “kırılan camının parasını ben ödeyeceğim” dedi. Bakın bugün aynı durum çiftçimizin başına geldi hani nerede niye ödemiyor.” diyerek sitem etti.
“10 BİN DEKAR EKİLİ ALAN ZARAR GÖRDÜ”
Marmara bölgesinin tarım ambarı olarak bilinen İznik ovasında yaşanan dolu afetinin ardından yaşanan felaketi CHP’li yöneticiler ile birlikte yerinde inceleyen Sarıbal, gördüğü manzara karşısında dehşete düştü. “Çiftçi bitmiş. Allah yardımcıları olsun” dedi. Orhaniye köyü kahvehanesinde gazetecilere konuşan Sarıbal, “İznik’e iki aşamalı olarak dolu yağışı gerçekleşti. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonrası ne yazık ki dolunun nezaman ve nerede karşımıza çıkacağı artık mümkün değil. Bu bir doğal afet. Ama bir kader olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Orhaniye, Ömerli, Elbeyli, İnikli, Çakırca ve Müşküle gibi İznik’in önemli tarım bölgelerinde ciddi dolu zararı var. Deveci armutu, zeytin, üzüm, elma, domates, ayva, aklımıza gelen bütün bu bölgenin ürünlerinde ciddi anlamda zarar var. Özellikle Deveci armutu, zeytin ve üzüm hasata yakın olduğu için sezon boyunca bütün masraflar yapılmış durumda. Doludan dolayı zararın ve ekonomik olarak kaybın en yüksek olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bundan 3 ay önce Karacabey bölgesinde domates, karpuz ve kavun ekili 95 bin dekar tarım alanlarında bin 300 çiftçi ciddi anlamda zarar görmüştü. Bugün de aynı durumu İznik’te yaşıyoruz. Ziraat ve ilçe Tarım Müdürlüğünün çalışması var. Tahminen 10 bin dekar tarım arazisinde zarar görülmekte.”
“ÇİFTÇİ TARSİM’E KAYITLI OLAMIYOR”
Sarıbal, “İznik’te ciddi bir zarar var. Ancak, bunu giderecek hiç bir mekanizma yok. Ne yazık ki bu çiftçilerimiz afet kanundan yararlanamıyor. Afet kanunun mutlaka değişmesi lazım. Bu afet kanunu karşısında büyük doğal afetler karşısında belki büyük zararlar giderilebilir. Uzun yıllar yaşadığımız belki borçlar ertelenebilir. Ama, görünen o ki borç erteleme ile bu sorunun çözülmesi de mümkün değil. İznik gibi katma değeri yüksek, ürünlerinin kalitesi yüksek, ürünlerinin çeşitliliği yüksek bir bölgede dolunun zararı ve telafisi gerçekten çok zor.”
Çiftçinin TARSİM’e kayıtlı olamadığını söyleyen Sarıbal, “Ağırlıklı olarak zetin bölgesi görünen ve zaman içerisinde ürün değişikliği olmuş bu bölgede, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçi sayısı az. Dolayısıyla primlerin yüksek olması nedeniyle TARSİM’e kayırlı çiftçi sayısı da az. Önerimiz şu; biz siyasilere, yerel yöneticilere ve meclise düşen görev, biran önce afet kanunu değiştirmeliyiz. Ve TARSİM’i artık kendini kurtarma yapısından çıkarıp, çiftçiyi kurtaran, çiftçiyi zarardan çıkaran bir yapıya dönüştürmemiz gerek. Primlerin düşürüldüğü, sigorta alan ve hacmin genişletildiği, her türlü küçük ve orta çiftçiye ulaştığı, zorunlu sigortaya dönüştüğü bir mekanizmaya dönüştürmemiz lazım. Devlet taşın altına elini koymalı ve bütün çiftçiyi sigortalı yapmalıyız.” dedi.