2 Mart 1331 yılında Osmangazi'nin oğlu Orhangazi'nin Osmanlı'nın Bizans imparatorluğuna açtığı savaşta tam 30 yıl kuşatma altında kalması ardından İznik'i fethetmesinin 684 yıl sonra ilk kez fetih şenlikleri gerçekleşti. İznik'te Tarihi yeniden şahlandırmak adına gerçekleştirilen İznik fetih kutlamaları vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
İznik Mehteran takımının zafer marşı ile başlayan fetih kutlamasında 1331 yılı 2 Mart Pazartesi günü Osmangazi’nin oğlu Orhangazi’nin tarihi Yenişehir kapı surlarından ilçeye girişi yeniden canlandırıldı.
Tarihi surların gölgesinde yapılan kutlamalar ayrı bir değer kazanırken Kutlama Kortejine Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, İlçe Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Büyükşehir Belediyesi İznik Koordinatörü Serkan Acar, İznik MYO Müdürü Doç. Dr. Yahya Işık, , İznik Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Havva Çandar ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Yenişehir Kapı'dan başlayan tarihi fetih yürüyüşü ilçe merkezi eski hükümet konağı önünde son bulurken Mehteran ekibinin kısa konseri ilgi gördü.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın kutlamalara binaen yaptığı konuşmada;" Sevgili hemşerilerim yine aylardan 2 Mart 1331. 30 yıllık bir kuşatmadan sonra İznik Kalesi tekfuru anahtarları Orhan Bey'e teslim eder. Yenişehir kapıda okunan sala ile Yenişehir Kapı'dan İznik'e girer. Bulunduğumuz alanda atının üzerinde şu fermanı okur. " İznik'in muhterem halkı bugünden sonra bu şehir Osmanlı Devleti'nin payitahtıdır. İsteyen bu şehirde kalabilir, isteyen gidebilir. Gidenler istedikleri eşyalarını yanlarında götürebilirler. Kalanların malları kendilerinindir. Canları ve malları bizim korumamız altındadır. Eşi ölmüş olan kadınlarımız ve kızlarımız askerlerimiz ile şeri nikah ve rızaları ile evlenebilirler. Evlenen askerler İznik'in muhafazasında kalacaklardır. Fethin nişanesi olarak Ayasofya'yı Cami'ye çevirdim. Artık bugünden itibaren Müslüman halkı cami ihtiyacını ve Cuma mescidi ihtiyacını Ayasofya'da görecektir. Adı da Orhan Camii'dir. Benim vakfımdır. Başka hiç bir ibadet hanenize kilisenize dokunulmayacaktır. Şehirde kalacak olan Hıristiyan halkı ibadetlerinde serbesttir. " Hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kaymakam Karameşe ve Belediye Başkanı Sargın, vatandaşlara pilav ve ayran ikram etti.