İznik'in Derbent ve Yenişehir'in Mecidiye Köyü halkı sınırlarında yer alan alanda kurulmak istenen taş ocağına tepki için bir araya geldi.
"İçme su kaynağımızı bölgede kurulacak taş ocağı için kaybetmek istemiyoruz. Bu tarım alanının tozlaşma sonunda kaybetmek istemiyoruz" düşüncesi ile bir araya gelen vatandaşlar, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, (DOĞADER) ile birlikte taş ocağının bulunduğu şantiyeye yürüdü.
Taş ocağını protesto yürüyüşünde köylü kadınlar ve gençler en ön safta yer aldı. Bir süre İznik-Derbent karayolunda ellerinde pankart ve dövizler ile yürüyen kalabalık grup, Değirmendere mevkiinde bulunan taş ocağı faaliyetinin durdurulmasını istedi.
İLGİNÇ PANKARTLAR DİKKAT ÇEKTİ
200'e yakın köylü vatandaş, ellerinde çeşitli dövizlerle şantiyenin bulunduğu alana yürürken Bursa İl Jandarma ve İznik Jandarma Komutanlığından çok sayıda jandarma timinin, bölgede geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Taşkınlığın yaşanmadığı eylemde protestocular, bol bol slogan atarak, "İçme suyuma dokunma, Kan çiçekleri ağlıyor, Kuş seslerinin yerini dinamit sesleri almasın gibi sloganlar atarken özellikle "İznik Unesco'ya böyle mi girecek" sloganı dikkat çekti.
BASIN AÇIKLAMASI SLOGANLAR İLE KESİLDİ
Olaysız geçen protesto yürüyüşü ardından DOĞADER üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, " Bilindiği üzere Değirmenkaya bulunduğu bölgenin en yüksek tepesidir. Derbent köyünün içme suyu bu kayadan çıkmaktadır. Suyun verimli kullanılması amacıyla 3 mart 2014 tarihinde İznik-Yenişehir karayolu temeliyle birlikte sulama amaçlı kullanılacak baraj inşaatının temeli de Başbakan yardımcımız sayın Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Lütfü Elvan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Recep Altepe'nin katıldığı tören ile atılmıştır. Sulama barajını dolduracak tek su kaynağı da Değirmenkaya'dan çıkan sudur."
TARİH KATLEDİLECEK
"Öte yandan Değirmenkaya'nın sarp yüzeylerinde Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı bilinen tarihi kabartma resimler bulunmaktadır. Korunması ve turizme açılması gereken bu hazine de şuan tehdit altındadır. Değirmenkaya bir mesire yeri ve Kan çiçeklerinin yaşam alanıdır. Dünya'da çok nadir bulunan köyümüzde adına festivaller düzenlenen Kan çiçekleri bu bölgededir. Çoğaltılması mümkün olmayan bu çiçeklerin yaşam alanı yok olacaktır."
ALINAN ÇED RAPORLARI USULSÜZDÜR
"2012 yılı ağustos ayında yapılan saha incelemesinde sadece Mecidiye köyü sınırları dahilinde ki çeşmeler dikkate alınarak Bursa DSİ Müdürlüğü tarafından 22.07.2013 yılında "ÇED raporu gerekli değildir" raporu verilmiştir. İncelemeyi yapan jeofizik mühendisi Değirmenkaya'da bulunan su kaynağından haberdar edilmemiş ve rapor bu su kaynağı dikkate alınmadan hazırlanmıştır. Derbent köyü muhtarlığı, incelemeden haberdar edilmemiştir." denildi.
DOĞADER başkanı Murat Demir ve üyelerinin destek verdiği eylem yapılan basın açıklamasının ardından olaysız son buldu.