İznik Kaymakamlığı ve İznik Belediyesi tarafından çevre temizliğine dikkat çekmek amacıyla ortaklaşa olarak düzenlenen “Temiz Çevrem Duyarlı İlçem Güzel Evim. Düzenli işyerim. Temiz Sokağım” adı altında, çevre duyarlılığını artırmaya yönelik bir kampanya başlatıldı.
Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman işletme müdürlüğü ve tüm kurumların destek verdiği proje çerçevesinde Kaymakamlık tarafından oluşturulan çevre timi, belediye çalışanları, muhtarlar ve öğrenciler ilçede çevre temizliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldi.
Proje konusunda açıklamada bulunan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, “Sahip olduğu dünya mirası niteliğindeki binlerce yıllık tarihi ve kültürel varlıkları, kültür ve tarihle yoğrularak desenlere bürünmüş özgün çinileri ile dünü ve bugünü birlikte yaşayan ve yaşatan, konumu, coğrafyası, eşsiz doğal güzellikleriyle bütün mevsimleri en güzel şekilde yansıtan kadım şehrimiz: ‘UNESCO Dünya Mirası ” adayı İznik’in her yönüyle korunması, geliştirilerek yarınlara taşınması konusunda ilçemizde bulunan resmi veya özel kurum kurumlara, meslek odalarına, işletmelere, esnaflara, sivil toplum teşkilatlarına ve bütün vatandaşlarımıza önemli görev ve sorumluklar düşmektedir. “Geçmişin Altın Şehri Olan İznik ilçemizin, bugününün ve geleceğinin de Altın Şehri Olması“ hedefi, müşterek çaba ve çalışmaların neticesinde gerçekleşecektir” ifadesini kullandı.
Belediye başkanı Osman Sargın ise kişi ve kurumlarından çevre temizliği hususunda önemli bir rol üstlendiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“ÇEVRE TEMİZLİĞİ VİCDANİ SORUMLULUKTUR”
Var olan güzelliklerin en ideal şekilde muhafaza edilmesi hususunda çevrenin korunması, düzen ve temizliğinin sağlanması, bu konudaki duyarlılığın artması ve süreklilik kazanması da büyük önem arz etmektedir. Çevre temizliği ve korunmasını sağlamak elbette ki bu konuda görevli kurumlarım görevidir ancak kirletmemek de herkes için hem kanuni hem de vicdani bir sorumluluktur. İznik’in 753 km²’ye kadar genişleyen alanı ile birlikte “Arslan yattığı yerden belli olur” ata sözünden hareketle amacımız, öncelikle birincil derecede müdahale edilmesi gereken olumsuzlukların bertaraf edilmesiyle başlayıp, kişi ve kurumların yılın her günü çevreyi öncelikle sevgi ve ilgiyle korumasını teşvik etmek, bunun aynı zamanda yasal bir zorunluluk ve vicdani bir sorumluluk olduğu bilincini oluşturmaktır. Değerli hemşirelerimizden ricamız; evinizi, binanızı, çatınızı, bahçenizi, dükkanınızı, tabelanızı, vitrininizi elden geçirmeniz, ilçemizin tarihi dokusunu da dikkate alarak çevresiyle birlikte dizayn etmeniz, binalarınızın eksik ise sıvasını, boyasını, cephe düzenlemesini tamamlamanız, çevreyi olumsuz yönde etkileyen her türlü atık, tarım ilaç kutuları, eski eşya, hurda niteliğindeki gereçler ve benzeri diğer unsurların kesinlikle çevreye saçılmaması ve uygun şartlarda bertaraf edilmesi hususundaki mücadeleye bizatihi iştirak etmeniz, gerektiğinde ilgili birimleri bilgilendirmenizdir.”