İznik’te 83 yıldır düzenlenen geleneksel “İznik Panayır” etkinlikleri 5 Ekim tarihi ile start aldı. Bu yıl düzenlenen panayır etkinliklerinde “İznik Altın Şehir Maharetli Kadınlar Çarsısı” dikkat çekti.
İlk kez 1935 yılında düzenlenen İznik Panayır etkinliklerinde bu güne değin ülkenin değişik yerlerinden gelen esnafların katılımı ile yapılırken son yıllarda geleneksel el sanatları ve yöresel ürünlerin teşhir ve satışları ön plana çıkıyor. Bu yıl ilk kez sergilenen “Maharetli Kadınlar Çarşısı” bu yönüyle vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. İznik’in tüm köylerinden geleneksel dokumalardan iğne oyalarına, ev yapımı salçalardan kışlık tarhana’larına kadar yüzlerce el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği etkinlikte, ayrıca üreten kadınların yaşadıkları kentten haberdar olmaları, bölgeleriyle ilgili alınan kararlara aktif katılım sağlamaları konusunda bilgilendirme için bir panel düzenlendi.
2019 YILINDA ÜZÜM BAYRAMINI TEKRAR KUTLAYACAĞIZ
İznik Belediye Başkanı Osman SARGIN, UNESCO İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat TAŞ ve Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Arzu KUTUCU ÖZENEN’in katıldığı panelde İznikli hanımlara çalışmaları devam eden UNESCO üyelik sürecinde köylerde kadın örgütlenmesinin önemine dikkat çekildi. Panelde konuşan Belediye başkanı Osman Sargın 15 Nisan 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilen İznik’in asıl listeye alınması yönündeki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade ederken,” Bu yol uzun ince bir yol. Bu doğrultuda tüm imkanlarımızı kullanarak süreci başarı ile tamamlayacağımıza inanıyorum. İznik buna hazır, biz hazırız. Burada görüldüğü gibi İznikli kadınlarımız da hazır. Bu amaç doğrultusunda yıllar önce kutlanmasına son verilen geleneksel ” Üzüm Bayramı” etkinliklerini 2019 yılı programına almış bulunuyoruz. Üzüm Bayramı etkinliğinin İznik’in tanıtımına büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
UNESCO İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat TAŞ ise konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada,
” Hazırlanacak adaylık dosyasında İznik hakkında en doğru bilgileri ne kadar sağlıklı aktarabilirsek sürece katkımız büyük olacaktır. Önümüzdeki günlerde bu konuda paydaş olabilecek sivil toğlum örgütleri ile sık sık bir araya gelip alan sınırlarının belirlenmesi, değer tanımları ve devam eden süreç hakkında bilgilendirmeler yapacağız. Adaylık dosyasını bir yıl içerinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bilindiği üzere bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi Kültür Bakanlığı adına yönetiyor. Gerçekleşen genel seçim dolayısı ile devlet yönetiminde geçekleşen görev değişikleri tabii ki süreci olumsuz etkilese de biz yolumuza devam ediyoruz. Hazırladığımız adaylık dosyasını Bakanlığa sunulması ardından bakanlık, ülkenin diğer bölgelerinden gelen dosyalar arasından bir seçim yapacak. Her ülkenin yılda bir aday gösterme imkanı mevcut. Bakanlık tercihi ardından aday olan yerler için bundan sonrası içinde iki yıllık bir Unesko değerlendirme süreci var. Finale kalınırsa Unesko genel kurulunda oylama sonunda İznik’in Dünya Miras listesine kabul edileceğine inanıyoruz.” dedi.
5 Ekim’de başlayan geleneksel İznik Panayır etkinleri 10 Ekim tarihinde son bulacak.