Bursa’nın İznik ilçesi Karatekin köyünde yaşayan Rukiye Panzehir, engelli olarak sürdürdüğü hayatını bugün açtığı iş yerinde bir esnaf olarak sürdürüyor.
Doğumundan itibaren engelli olmanın sıkıntısını 36 yıl taşıyan Rukiye Panzehir son zamana kadar hayatını Karatekin köyünde evinde 4 duvar arasında geçirmiş. Televizyonlarda bir çok örneğini gördüğü engelli girişimcilik üzerine pek çok kez araştırmalar yapmış. Yakın çevresinden ve ailesinden gelen destekle İznik’te faaliyet gösteren Engelliler Derneğine katılmış. Bu Dernek sayesinde toplumun bir çok kesimine ulaşma imkanı yakalamış.
“Engelli olmayı bir fırsat olarak değerlendirdim”
“ Ben sadece bedensel engelliyim. İlk okulu köyde, orta ve lise eğitimimi İznik’te aldım. Ailem bugün var ama yarın olmayabilir düşüncesi beni uzun yıllar düşündürdü. Yıllardan beri kendi ayaklarım üzerinde durmayı düşündüm. Bu amaçla Bursa’daki KOSGEB girişimcilik kurslarına katıldım ve belge aldım. Daha sonra beni İŞKUR’a yönlendirdiler. İŞKUR tarafından hayata geçirilen “Girişimcilik Eğitim Programı” sayesinde bu gün bir iş yeri sahibi oldum. Bu gün iş yerimde sattığım yöresel köy ürünlerinin her birini biz ailecek üretiyoruz. Ailem sağ olsunlar bu yolda bana tüm desteklerini verdiler. İki aydır kendi işimde kendi ayaklarım üzerinde durduğum için tabiki sevinçliyim. Biz engellilerin fazla bir iş sahası yok, olsa da bizler için çok ağır. Keşke tüm engelli arkadaşlarım da bu mutluluğu yaşasalar. Çıktığım bu yol belki diğer engelleri de örnek olacak buna inanıyorum.”
“En fazla Kombu çayını satıyorum”
“Köy ürünlerine son yıllarda talep bir hayli fazla. Kekik, nane, yufka, erişte, reçel, salça hepsi köyümüzün yöresel ürünleri ve dolayısı ile doğal. Ama en fazla talep piyasada pek bulunmayan Kombu Çayı denilen bu ürüne var. Yıllar önce bir arkadaşı ablama vermiş, yıllardır biz bunu üretiyoruz. Canlı bir mantar türü, kendi kendine ürüyor ve çoğalıyor. Aklınıza gelebilecek bir çok hastalık ve sıkıntıya iyi geldiği için talep çok yüksek”
“Görünürde engelli değil ama toplumda bir çok engelli görüyorum”
Konuşmalarında bir çok konuya vakıf olduğunu hissettiren Rukiye Panzehir toplumdaki insanlar için farklı bir pencere açarak, “görünürde engelli olmayan ama bir çok engel ile birlikte yaşayan bir çok kişi tanıyorum. Kompleksler ve egolar da bir engel aslında. Kısaca hepimiz engelliyiz yada yarın için engelli olma adayıyız, bunu bilmek ve kabullenmek zorundayız.” diye konuştu.