İznik’te zirai ilaç sektörünün öncülerinden olan Dırazali Tarım tarafından DSİ tesislerinde bu yıl ikincisi düzenlenen İznikli çiftçilere yönelik bilgilendirme amaçlı gerçekleştirilen seminere yoğun bir katılım gözlendi. Uludağ Üniversitesi öğretim görevlileri Doç.Dr. Himmet Tezcan, Doç.Dr. Murat Ali Turan, Prof.Dr. Semih Yazgan ve Doç.Dr. Nabi Alper Kumral tarafından özellikle İznik ovasında yapılan bilimsel çalışmalar ve sonuçları hakkında çiftçilere çeşitli bilgiler aktarıldı.
Zeytin Zararlıları ile mücadele konusunda Doç.Dr. Nabi Alper Kumral, Gübreleme konusundaki doğrular ve yapılan yanlış uygulamalar ile ilgili olarak Doç. Dr. Murat Ali Turan, Zeytin Hastalıkları ve doğru mücadele konusunda Doç Dr. Himmet Tezcan çeşitli açıklamalarda bulunurlarken Zeytinde damla sulamanın önemi ve pazarlama konusunda verdiği bilgiler ile Prof. Dr. Semih Yazgan seminere damgasını vurdu.
Aynı zamanda Bursa İhracatçılar Birliği Meclis Başkanı olan Prof. Dr. Semih Yazgan damla sulamada yapılan yanlış uygulamalar konusuna dikkat çekerek,” Damla sulamayı yıllar sonra kabullendik ama hala doğru uygulama yapmıyoruz. Dünyamızda özellikle son yıllarda yaşanan su sıkıntısı bir yana damla sulamada kullandığımız su miktarı azalacağına artarak devam ediyor. Çok su çok fayda demek değildir. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarı bellidir. Çok sulama sizlere fayda vermez, bilakis Zeytinde Ak Çürük olarak bildiğimiz hastalığın baş sebebidir. Zeytinde Alt tarım uygulaması yanlıştır. Zeytinlerin altında çeşitli sebze yetiştirmek Zeytine çok büyük zarar verir. Sebzenin ihtiyaç duyduğu su miktarı farklı, zeytin’in ise çok daha farklıdır. Çitçiler olarak birim alandan aldığınız ürün miktarını arttırmak zorundasınız. Ama bunu yaparken de ürün kalitesini de doğru oranda arttırmak zorundasınız.
“ÇİTÇİNİN TEK KURTULUŞU KOOPERATİFLEŞMEK”
Ortalama 3-5 dekarla çiftçilik yapmak artık mümkün değil. Günümüzde maliyet oranları artıkça kazanç oranları da tam tersi düşüyor. Kooperatifleşmek zorundasınız. Küçük çiftçilerin kooperatif kurmadığı ve farklı bir üretim modeli geliştirmediği sürece ayakta kalma şansı artık yok. Ürettiğiniz ürünü aracılara satarak ne kadar daha ayakta kalabilirsiniz. Tek şansınız, bir araya gelip kooperatifler aracılığı ile ihracata yönelik üretim yapmak, başka yolu yok. Dünya’ca kabul edilmiş Global Gap standartlarında üretim yapmak zorundasınız.” dedi.
Organizasyonu düzenleyen Dırazali Tarım yöneticileri Ahmet Sevinç ve Ahmet Yıldız yaptığı ortak açıklamada “ İlkini geçen yıl gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantısına yoğun katılım sağlayan çiftçilerimize teşekkür ederiz. Uzun yıllardır bu sektörün içinde olarak parasıyla her türlü ilacı bulabilen ama para ile bulunamayacak olan üretimine fayda sağlayacak bilgiyi çiftçilerimize sağlamayı düşünerek bu yola çıktık. Değerli hocalarımızın bilhassa bu ovada yaptığı çalışmalar ve sonuçları üreticilerimize büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu toplantıya katılan üreticilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.