İznik İlçe Sağlık Müdürü Dr.Derya DENİZ, havaların ısınması ile birlikte yine gündeme gelen ve ülkemizde ölümlere sebep olan kene ısırığı vakaları dolayısı ile KKKA ( Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığı ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.
KKKA keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyel etken tarafından neden olunan ateş,cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.
KKKA doğal dengenin değişimi ile (küresel ısınma, iklim,bitkisel örtüsü, yabani hayvan sayısında artış vb.) doğrudan ilgili bir hastalıktır.Nitekim hastalığa neden olan Nairovirüsü taşıyan Hylomma marginatum marginatum türü kenelerin daha önceden sadece haziran ayı içerisinde çoğaldığı görülürken son yıllarda mayıs ayından kasım ayına kadar çoğaldığı tespit edilmiştir.Dolayısı ile KKKA vakalarında da son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış görüldüğünü belirten Dr.Derya DENİZ , KKKA hastalığına neden olan Hylomma marginatum marginatum türü kenelerin bu yıl içerisinde Bursa ili ve İznik ilçesinde görülmediğini, bu nedenle halkımızın rahat olması, ancak önlemi elden bırakılmaması gerektiğini söyledi.
İznik ilçemizde 2012 yılı içerisinde bütün sağlık kuruluşlarımıza toplam 6 kene ısırığı vakası başvurmuştur. Bunların ilk müdahaleleri yapılarak gerekli tetkikler istenmiş ve takipleri önemle yapılmıştır.
Dr.Derya DENİZ konu ile ilgili olarak halkımıza yönelik kişisel korunma tedbirlerini özetle şöyle sıraladı;
. Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli.Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir.(Pantolon paçalarının çorap içine sokulması, çizme giyilmesi)
. Kenelerin olduğu alanlarda bulunan kişilerin vücutlarını düzenli olarak kene yönünden muayene etmeleri, kene mevcut ise koparmadan ve patlatmadan çıkartılmalı, keneler mikrobu (virüsü) vücuda yapıştıktan hemen sonra vermeyip bunun için belirli bir süre gerektiğinden bu husus çok önemlidir.Kenelerin sağlık kuruluşlarında çıkartılması daha uygundur.
. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol,gazyağı,kolonya vb.) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır.Çünkü bu durumda keneler kusmakta ve mikrobu vücuda verebilmektedir.
. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin (tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar,veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları,sağlık personeli,kamp ve piknik yapanlar) daha dikkatli olmaları,mutlaka eldiven,önlük, gözlük,maske kullanmaları gerekmektedir.
KKKA kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür.Bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir.
Belirtileri: . Ateş
. Kırıklık
. Baş ağrısı
. Halsizlik
. Yüz ve Göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık
. Gövde,Kol ve Bacaklarda morluklar
. Burun kanaması,dışkıda ve idrarda kan görülür.
Kene ısırığı hikayesi ve yukarıda sıralanan belirtiler görüldüğünde, halkımızın hemen sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerektiğini belirten İznik İlçe Sağlık Müdürü Dr.Derya DENİZ, keneyi vucuttan uzaklaştırma konusunda bilgi sahibi olmaya kişilerin olaya kesinlikle müdahale etmemesi ve vücuda yapışan kenenin mutlaka sağlık kuruluşlarında çıkartılması gerektiğini önemle vurguladı.
Dr. Deniz, ayrıca İznik İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Sağlık Memuru Engin BURUL ve Hemşire Setenay YILMAZ tarafından kene ısırması ile ilgili, köylerde, okul ve kahvehanelerde bilgilendirme seminerleri yapılmakta olduğunu bildirdi.