Bursa’nın İnegöl ilçesi Hasanpaşa Mahallesi’nde bulunan camisiz minare, bölgenin sembolü haline geldi. Mahalle muhtarı Suat Karakaya, 2000 yılında yıkılan caminin minaresine, sağlam olduğu için dokunulmadığını söyledi. Kaymakam Eren Arslan, ise minarenin daha elverişli hale gelmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.
İnegöl ilçesine bağlı kırsal Hasanpaşa Mahallesi’nde, 1868’de yapılan Hasanpaşa Camii, yıllar içinde tahrip olması sonucu 2000 yılında yıkıldı. Mahallelinin tepkisi üzerine ise sağlam olan minare yıkılmadı. Bir süre sonra aynı isimle başka cami, mahallenin farklı noktasına inşa edildi. Yıkılmayan minare ise mahallenin sembolü haline geldi. Camisiz minare, bölgeye gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.
‘YIKMAYA KIYAMADIK’
Hasanpaşa Mahallesi Muhtarı Suat Karakaya, mahallelerinin 160 yıl önce Gürcistan’ın Batum bölgesinden göç edenler tarafından kurulduğunu ve göç ile birlikte nüfus artışından dolayı bu camiyi yaptıklarını kaydetti. Muhtar Karakaya şunları söyledi:”2000 yılına gelindiğinde cami yıkılmaya yüz tutmuştu. Mahalle sakinleri olarak farklı bir noktaya yeni cami yaptık. Yıkılmaya yüz tutan camimizi ise yıktık. Minare oldukça sağlamdı, yıkmaya kıyamadık, bıraktık. Bu da ilginç bir görünüm kazandırdı mahallemize. Minare, mahallemizin sembolü haline geldi. Gelen giden minarenin fotoğrafını çekiyor. 18 yıldır yıkmaya kıyamadığımız minaremize belediye tarafından bakım yapılmasını, bir de büyük bir saat konulmasını istiyoruz” dedi.
MİNARE TURİZMİ
Kaymakam Eren Arslan ise, “Aslında camisiz minare tabiri hoş durmuyor ama bakınca hikayesine doğruyu öğreniyorsunuz. Köylülerimiz burada bulunan ve mahalleye yeterli gelmeyen camiyi yıkıp, yeni bir cami yaptıklarında çok daha büyük, çok daha sağlam, sağlıklı bir cami yaptıklarında tabi bu minarenin eski olması, köyün ilk kuruluşundan bugüne kadar var olması nedeniyle yıkmamışlar. Burada güzel bir görsellik olmuş. Köye gelen vatandaşlarımız buna ilgi gösteriyorlar. Fotoğraf çekiniyorlar. Farklı bir görsellik oluyor. Tabi herhangi bir tehlike arz etmemesi durumunda burada kalmasında bir sakınca yok. Belki ileri de yapılabilecek farklı alternatif yapılarla birlikte turizm anlamında da bir değer oluşturabilir. Ama tabi ki öncelikle minarenin sağlam olup olmaması, herhangi bir yaralanmaya, can kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde sağlıklı olduğunu ortaya konması lazım. Ondan sonra da köyün simgesi halinde ve çok ilgi görüyor. İnşallah ilerleyen günlerde biz veya belediye tarafından burada bir çalışmayla bunun daha da elverişli, kullanışlı hale getirilmesi mümkün. Ama tabi bu camisiz minare tabiri yanlış. Köyümüzün muhteşem bir camisi var. Cami de her türlü konfor mevcut. Hatta engellilere kolaylık sağlayacak asansörü bile düşünülmüş. Çok güzel bir camimiz var. Ama bu da tarihi olarak köyün bir anısı, köyün bir görseli olarak yaşatılıyor.” dedi.
Haber/ TRT-İnegöl /Yakup Diricanlı