DSİ’nin Çakırca Karasu Deresine yaptığı kapalı sulama sistemi çevrecilerin ve bu dereden sulama yapan çiftçilerin tepkisini çekti. Pazaryeri mevkinde başlatılan çalışmaların, deredeki suyun debisini düşüreceği ve balık popülasyonu nu tehlikeye düşüreceği iddia edildi. CHP İznik ilçe Başkanı Asiye Çalışkan ve yönetim kurulu üyeleri Karasu deresinde ki çalışmaları yerinde görmek için bölgeye gitti.
ZARAR VERMEYECEK DENİLİYOR AMA BUNU DOĞRULAMAK DA YANLIŞ OLUR
Çakırca Karasu Deresindeki çalışmaları yerinde izleyen Asiye Çalışkan, “Projenin, derenin seviyesini etkileyeceği ve balık ölümlerine neden olabileceği yönünde iddialar üzerine yapılanları yakından görmek istedik. İlkbahar da deredeki suların yükselmesiyle tarım arazilerine su basılacağı, yaz aylarında ise bu işlemin yapılmayacağı bilgisini aldık. Deredeki su seviyesinin korunacağı hatta kanallara basılan fazla suyunda 7-8 noktadan yine dereye tahliye edildiği belirtildi. Tabi kapalı sulama sistemi henüz yapım aşamasında olduğu dereye zarar vermeyeceği bilgilerini de henüz doğrulamak yanlış olur” dedi.
DSİ VE SULAMA BİRLİKLERİNE SORDU
CHP ilçe Başkanı Asiye Çalışkan bu bölge yaşayan çiftçilerin aşağıda dile getirilen soruların cevaplarını merakla beklediğine işaret ederek,
-Derenin su seviyesinin düşeceği doğru mu?;
-Balık popülasyonu zarar göreceği doğru mu?
-İlkbaharda su basılacak’ deniliyor.. Kaç hafta ya da kaç ay sürecek?
-Karasu Pazaryeri mevkinden itibaren dere suyunun kesileceği doğru mu?
-Tarım arazileri İznik gölünden basılan su ile sulanıyordu, Karasu Deresinin ihtiyaç duyulmasının sebebi nedir?
-Bilindiği gibi sulama kanallarından çiftçiye verilen suyun maliyeti yüksek, bu çalışmanın maddi anlamda çiftçiye katkısı olacak mı?
-Kapalı sulama sitemi enerjiden tasarruf edilmek için mi yapılmakta? Enerjiden tasarruf edilecekse sulama ücretleri neden yüksek?
-Proje bedeli ne kadar? diyerek bu soruların cevaplarının DSİ ve İznik Sulama Birliklerinden beklendiğini ifade etti.