Bursa Büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe bir dizi açılış için geldiği İznik'te 1. Murat Hamamı’nda yaptığı basın toplantısında İznik’in UNESCO’ya daha önce girmeyişini gecikmiş bir adım olarak değerlendirdi.
İlçe kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye başkanı Osman Sargın, Bursa Kültür Aş.Genel müdürü Aziz Elbas ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Altepe, İznik'in UNESCO yolculuğu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM
15 Nisan 2014 tarihinde İznik'in Unesco Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilmesi ardından asıl listesine girebilme sürecinde, yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi, adaylık dosyasının ve yönetim planının tek bir elden hazırlanması gerektiğini ifade başkan Altepe konuşmasında, "Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında dini, sosyal ve kültürel zenginliğiyle güçlü bir potansiyele sahip İznik’in evrensel değer olarak dünya miras listesi’ne girmesine yönelik bütün çalışmalar, bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmıştır. Ekim 2015 tarihinde İznik’te “Unesco Dünya Mirası Olma Yolunda İznik/Nicaea” adıyla uluslararası bir sempozyum düzenlenmiş ve yerli-yabancı konularında uzman katılımcılar tarafından yol haritası oluşturulmasına yönelik temel atılmıştır. İznik ile ilgili mevcut durum analizleri için veri toplanmaya başlanmış ve sit sınırları ile 1/1000 ölçekli imar planına ilişkin çalışmalara altlık oluşturacak bilgilere ulaşılmıştır. Roma tiyatrosu, çini fırınları ve bazilika kazıları gibi bütün kazıların birbirleriyle koordinasyon sağlanarak ilçenin İstanbul kapı, Yenişehir kapı restorasyonu ile İznik Yeşil Cami restorasyonu gibi önemli anıtsal yapıların restorasyonları ile tarihi önem taşıyan değerlerin gün yüzüne çıkarılması için fiziki iyileştirmelere yönelik birçok tarihi kültürel miras çalışmaları da gerçekleştirmiş bulunuyoruz." dedi
"İZNİK ALAN BAŞKANLIĞI" KURULDU
Başkan Altepe konuşmasında ayrıca, " Şu anda aday adayı olan İznik’in Unesco Dünya Miras Asıl Listesi’nde yer alabilmesi için onaylanmış bir yönetim planının yapılması gerekiyordu. Bu planın uygulanması ve denetlenmesi amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından “İznik Alan Başkanlığı” kuruldu. İznik alan başkanlığı söz konusu alanda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, hak sahiplerini, uzmanlar ve alanda yaşayanlar arasında iletişimi sağlayacak ortak bir platform oluşturduk. Ayrıca alanın uluslararası normlarda yönetilmesi ile ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere koordinasyon görevi üstlenecektir. Bu önemli ve tarihi görevi yerine getirmek üzere, İznik alan başkanı olarak Prof. Dr. Murat Taş atanmıştır. İlgili yönetmelik gereğince danışma ile eşgüdüm ve denetleme kurullarının oluşturulmasına başlanmış, İznik Alan Başkanlığı çalışma ekibi de mimar, arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve tercümandan oluşan uzmanlardan oluşmuştur. 2015 yılı itibariyle Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde 1031 adet dünya mirası bulunmaktadır. Türkiye de bu asıl listede 15 varlıkla yer almaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hazırlanacak İznik adaylık dosyası başvurusu kabul edilirse bu sayı artacaktır. Artık İznik dünya gündeminde, bazilikadan tarihi mirasın ayağa kaldırılmasına dek İznik’e canlılık getirecek çalışmalar yapılıyor. Hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Herkesin bu konuyu daha fazla sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizler elimizden geldiğince destek vereceğiz” şeklinde konuştu.
I.Murat hamamındaki basın toplantısı ardından Yeşil cami bahçesine geçen başkan Altepe ve protokol üyeleri Tarihi Yeşil Camiinin bahçesinde bir araya geldi.
630 YILLIK ESER GÜNYÜZÜNE ÇIKTI
Mayıs 2015 tarihinde restorasyonu başlatılan İznik’in sembol eserlerinden biri olan ve 1378 yılında Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan Yeşil Cami’deki restorasyon çalışmaları tamamlanması ardından ibadete açılışı dualarla yapıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in en önemli tarihi yapılarından biri olan 630 yıllık eserin özgün kimliğine kavuştuğunu ifade ederken konuşmasında, "
Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlatılan ancak ömrü vefa etmediği için oğlu Ali Paşa tarafından bitirilen bu güzel eser, 6 asırlık bir zamandan sonra ilk günkü özelliğine kavuşarak orjinal haline büründü. Ecdadımıza olan vefa borcunu da böylelikle ödemiş olduk. İznik belediyesinin büyükşehir ile birlikte eli kolu da güçlendi. Sadece tarihi eser bazında 51 adet projelerimiz devam ediyor. Büyükşehirle birlikte alt yapısıyla ve üst yapısıyla İznik yenileniyor" dedi. Restorasyon çalışmalarında cephe temizliği, yakın dönemde yapılan çimento eklentili derzlerin kaldırılması, nitelikli ve çini malzemelerden oluşan minarenin temizliği, yaklaşık olarak 12.000 adet çiniden oluşan minarenin envanteri çıkarılarak mevcut durum projeleri hazırlandı. Yapının kubbe ve çatısında bulunan, yıpranmış olan kurşun malzemenin yenilenmesi sağlanırken, mevcut kubbe merkezinde olan bezemelerin korunma kararı verilmesi ile birlikte yeri ihya edilerek bırakıldı. Mihrap ve sütun başlıklarında olan mermer erimelerinin desenleri çıkartılarak özgün malzemeler ile tamamlanma yöntemi tercih edildi. Büyükşehir belediyesine 1 milyon 3 yüz bin liraya mal olan Yeşil camii restorasyonunun sona gelmesi ardından Şeyh Kutbettin Camii ve İznik Müzesini de içine alan çevre düzenlemesi de gerçekleştirilecek.