İznik ilçesinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi üzerine çeşitli çalışmalar devam ederken, ilçenin en değerli tarihsel yapısı İznik Roma Antik Tiyatrosu'nda yapılan temizleme ve gün yüzüne çıkarma çalışmaları sekteye uğradı.
Yerel seçimlerle birlikte kapatılan İl Özel İdaresi vasıtası ile geçtiğimiz yıl içersinde kullanılan 1 milyon 350 bin lira ödenek ile tiyatronun toprak altında kalan pek çok bölümü gün yüzüne çıkarılmışken, çalışmaların devam edebilmesi için gerekli olan ödeneğin nereden ve nasıl çıkarılacağı merak konusu oldu.
İznik Müze Müdürlüğünün her yıl yenilenmesi gereken kazı izni için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduğu ve gerekli kazı izni verildiği bildirilirken, süreç içersinde kazı çalışmalarının devam edebilmesi için gerekli ödeneğin hangi kurum vasıtası ile karşılanacağı henüz belli değil.
Konu ile ilgili olarak İlçe Kaymakamı Hüseyin Karameşe;
" Müze müdürlüğümüz vasıtası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 2014 yılı için gerekli kazı izni için başvurumuzu yaptık. Büyükşehir yasası ile kapatılan İl Özel İdaresi yerine bu kazılar için gerekli ödeneğin hangi kurum vasıtası ile olacağı şu an için belli değil. Çalışmalar şu an durmuş gibi görünse de, kazı çalışmaları devam edecek. Büyükşehir'e geçiş yasası dolayısı ile belli bir sürecin işlemesi gerekiyor." diye konuştu.
Çevresi tellerle çevrili, kapısında kilit ile gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen İznik Roma Antik Tiyatrosu'ndaki kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çeşitli üniversitelerden oluşturulacak bir komisyon tarafından yürütüleceği tahmin ediliyor.