Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı'nın, 'Uzay radar interferometri' tekniğiyle gerçekleştirdiği çalışmalarda, Bursa Ovası'ndan geçen ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kolu olduğu değerlendirilen fayın yeri belirlendi.
ZKÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı'nda çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Japon Dr. Tomonori Deguchi ile birlikte 2 yıl önce başlattıkları 'Uzay radar interferometri' tekniğiyle yaptıkları çalışmanın sonuçlara göre, Bursa Ovası'nda bugüne kadar izi sürülememiş fayın varlığını ortaya koyduk.
Bu bölgede deformasyon izleri gördük. Bu deformasyon izleri Bursa'nın Demirtaş bölgesinden başlayıp Nilüfer bölgesine kadar 23 kilometre boyunca uzanıyor. Fayın Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin Sakarya-Pamukova'dan ayrılan ve Güney Marmara'ya doğru devam eden kolunun devamı görülüyor.
Bu görüntü bölgede aynı zamanda bir sıkışmanın da varlığını gösteriyor. Bunun dışında, İznik kolunun denize daldığı Gemlik bölgesinde de dikkate alınması gereken bir hareketlilik tespit ettik. Bu elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, Marmara Bölgesi'nde deprem dediğimiz zaman deprem sadece Kuzey Anadolu'nun Kuzey kolunda değil, Güney kollarında da meydana gelebilir. Bu sonuçlar bunu gösteriyor. Dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü İznik kolu üzerinde en son deprem 1034 yılında gerçekleşmiş, bizim ortaya çıkarttığımız fay üzerinde de yine arşivlerde 1855 yılında 7.1 büyüklüğünde deprem gözüküyor. Bu konularla uğraşan herkes bilir, geçmişte böyle büyük depremler olduysa, yine benzer büyüklükte depremler meydana gelebilir. Bu bağlamda sadece İstanbul değil, Bursa'da yaşayan vatandaşlarımızın da, yetkililerin de bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Geçmişte olan bir depremin tekrar olma ihtimalinin olduğunu kaydeden Kutoğlu, “Depremler belli zaman aralığında oluşuyor, dolayısıyla geçmişte bu büyüklükte deprem olduysa yine aynı büyüklükte depremin, aynı sekmen üzerinde meydana gelmesi mümkün” diye konuştu. Depremlerin Batı'ya doğru kırılma sistematiği ile ilerlediğini belirten Kutoğlu, “Tetikleme anlamında bir şey söyleyemeyiz. Ama 1999 depreminden sonra daha önceki ilimsel araştırmalar gösterdi ki, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin 1939 yılından başlayarak, Batı'ya doğru kırılma sistematiği söz konusu. O günden bu güne kadar depremler Gölcük'e kadar ulaştı. Bundan sonra Marmara Bölgesi'ndeki faylarda bir kırımla bekleniyor. Bu Kuzey kolunda olabileceği gibi İznik kolu üzerinde veya Bursa'dan geçen bir kol üzerinden gerçekleşebilir.” diye konuştu.
Kaynak:DHA