Toplamda 28.3 kilometreden oluşan İznik-Mekece Karayolu yapımının sekteye uğraması yol kenarındaki çitçileri sıkıntıya soktu. Bu güne kadar 7,4 km.lik kesimi tamamlanan kara yolunun, 12 metre genişliğinde olması planlanmış ve yapım ihalesi Mayıs 2011’de start almıştı.
Yapımı süresince bir çok kazaya da zemin hazırlayan ve adı “Ölüm Yolu” olarak tanımlanan İznik-Mekece karayolu için yetkililer 2017 yılında yaptıkları açıklamalarında, “Mekece, İznik, Orhangazi yolunun bitmesiyle İstanbul-Antalya otobanıyla, İzmir-İstanbul otobanı birbirine bağlanacak. Taşıt trafiğini de büyük ölçüde rahatlatacak olan otoyol, aynı zamanda Osmangazi Köprüsü’ne hareket katacağından ülke ekonomisine katkı da sağlayacak” ifadesini kullanmıştı.
Bu güne değin üç farklı müteahhit firma tarafından çalışma yapılan kara yolu inşaatının kalan 20,9 km.sinin bir an önce tamamlanmasını isteyen yol kenarındaki Çiçekli köyü halkı, Sebze ve meyvelerin dalında çürümesine tepkilerini İznik-Mekece karayolunu traktörleri ile trafiğe kapatarak gösterdi. “Yazık değil mi bize, bu ovanın hali ne olacak. Geçen yılda aynı bu yılda aynı hiç kimse görmüyor mu bunu” diyerek, tepkisini dile getiren çiftçi Mustafa Özgören, “Yok mu bir yetkili nerede bunlar. Çiftçi perişan halde. Meyvenin, zeytinin haline bakın. Borcumuzu ödeyemediğimiz aman ‘niye ödemiyorsun’ diyorlar. Çiftçi bu şekilde neyle ödeyecek borcunu. Soruyoruz neden asfalt dökmüyorsunuz diye, grev var diyorlar. İznik-Bursa güzergahında şuan yol çalışması yapıyorlar. Niye bu kara yolunu bitirmiyorlar. Kabak, fasulye, zeytin, şeftali tarlaları toz içinde ova perişan halde” ifadelerinde bulundu.
Bölgede tarlası bulunan Seçkin Özgür, “Kabak ektim, üzüm bağım var tozun altında kalan ürünümü kimse almak istemiyor. Ürünün piyasadaki değeri 3 TL ise alıcı 1 TL veririm diyor başka türlü kesinlikle almam diyor. Tozdan dolayı mağdur olduk. Gelip kimse halimize bakmıyor” dedi.
“Şuan Meyve ve sebzenin en hızlı zamanı. Toz nedeniyle çiftçi alıcı bulamıyor” diyen İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, “Çok zarar verecek. 2 aydır yol çalışması yapılmıyor durdu. Yaklaşık 3 bin dekar tarım arazisi zarar gördü. Çiftçinin zararı 6 milyon TL civarında” olduğunu ifade etti. Domates üreticisi Serdal Sargınoğlu’da “Domatesin rengi değişti. Tozdan grileşti. Yarın bu malın maliyeti olan ödeme geri dönüşü var. Bu parayı alamazsak nereden ödeyeceğiz” dedi. Bir başka çiftçi ise “Yarın kapıya icra gelecek. Nereden ödeyeceğiz biz” dedi.